Oprirea fumatului și bolile cardiovasculare. Ce spun studiile medicale? - Ziarul de Maramures

Breaking News

Oprirea fumatului și bolile cardiovasculare. Ce spun studiile medicale?

Lasă-te de fumat, acum!

Fumatul este considerat factor etiologic, determinant, pentru patologie malignă diversă, iar pe primul loc rămâne cancerul pulmonar. Fumatul este considerat în același timp și cel mai important factor de risc.

Fumatul determină o creştere acută a tensiunii şi frecvenței cardiace, modificări ce persistă mai mult de 15 minute după fumarea unei țigarete. Mecanismul este probabil o stimulare a sistemului nervos simpatic la nivel central şi la nivelul terminațiilor nervoase, care este responsabilă de o creştere a catecolaminelor plasmatice paralel cu creşterea tensiunii arteriale.

În mod paradoxal, mai multe studii epidemiologice au arătat că nivelurile tensiunii arteriale printre fumători au fost la fel sau mai mici decât la nefumători, creşterea fiind în mod special mai pronuntată la marii fumători. Fumatul a fost de asemenea raportat ca prezicând o creştere viitoare a tensiunii arteriale sistolice, dar nici un efect cronic independent al fumatului nu a fost găsit în toate studiile şi încetarea fumatului nu s-a dovedit că scade tensiunea arterială.

Fumatul este un factor de risc cardiovascular puternic şi încetarea fumatului este probabil singura și cea mai eficace măsură legată de stilul de viată pentru prevenția unui mare număr de afecțiuni cardiovasculare, incluzând accidentul vascular cerebral şi infarctul de miocard. Acest lucru este susținut de observația că cei care renuntă la fumat înaintea vârstei medii au tipic o speranță de viață care nu este diferită de a celor care nu au fumat niciodată. De aceea, hipertensivii fumători trebuie sfătuiti cu privire la încetarea fumatului. Când este necesar, terapia de substitutie cu nicotină sau terapia cu alte preparate care ajută la renunțarea la fumat trebuie luate în considerare.

Cu alte cuvinte, nu fumatul este cel care te-a transformat în hipertensiv, dar ambele, asociate, fumatul și hipertensiunea arterială, îti cresc riscul de a face în orice moment un infarct miocardic sau un accident vascular cerebral. Lasă-te de fumat, acum!

Fumatul pasiv a fost acum demonstrat ca producând o creştere a riscului de boală coronariană şi a altor boli legate de fumat. Expunerea la fumat pasiv poate să fi scăzută în acele tări în care au fost introduse reguli pentru protectia non-fumătorilor şi ex-fumătorilor de fumatul ambiental. Este de dorit ca acest lucru să devină obişnuit în toată Europa.

Lasă un comentariu

error: Conținut protejat !!