Cum reduci durerea de spate? Soluții de ameliorare a durerii - Ziarul de Maramures

Cum reduci durerea de spate? Soluții de ameliorare a durerii

Lucrul de acasă cu perioadele lungi de stat pe scaun, activitate fizică redusă, fără mișcare, plimbări și sport ne-a adus pe unii dintre noi în situația de a ”experimenta” durerea de spate!

Și uite așa, descoperim și prima învătătură a izolării și sedentarismului, consecințele evidente ale pandemiei: perioadele lungi de odihnă nu previn și nu ameliorează problemele osteo-articulare și musculare, ba chiar din contră, pot duce la apariția sau la agravarea senzațiilor dureroase.

Cel mai sigur că mulți o să vă gândiți acum că a venit momentul revenirii la activitatea fizică aerobă și că problemele vor dispărea. Aveti dreptate într-o anumită masură. Ideea este că aceste dureri de spate au apărut nu numai din cauza lipsei de mișcare, ci și din cauza unor posturi greșite, posturi pe care, într-o perioadă de peste un an, le-am adoptat greșit, ne-am învățat cu ele și va trebui să ne dezobișnuim de ele dacă ne-au adus durere.

Soluțiile prin care această suferință poate fi evitată sau ameliorată sunt relativ simple și țin de adoptarea unui stil de viață în care mișcarea și exercițiile care urmăresc tonifierera musculaturii să facă parte din rutină. Deși tinde să se banalizeze, principiul prevenției este unul dintre cele mai bune strategii. Exercițiile de întindere, ergonomia posturii în poziția șezând și activitatea fizică sunt strategii utile și eficiente care ameliorează și combat durerile de spate.

Corectarea și autocontrolul asupra poziției corporale, atât în poziție șezândă, cât și în timpul mersului, precum și reglarea greutății corporale, pentru a ușura efortul de susținere al coloanei vertebrale sunt principii de bază. Este recomandat a se evita statul pe scaun în exces, ore în șir, fără pauză pentru mișcare, benefică fiind menținerea unei poziții corecte de lucru, cu spatele drept. De reținut că femeile au o incidență crescută a suferințelor manifestate prin dureri de spate și cel mai probabil una din cauze este purtarea pantofilor cu toc, una din cauzele care duc la deformări ale coloanei vertebrale.

Trebuie avută în vedere și menajarea spatelui atunci când este necesară ridicarea și cărarea unor greutăți: presiunea trebuie pusă pe musculatura gambelor, atunci când efectuăm ridicări de obiecte grele, nu pe spate, iar atunci când deplasăm greutăți, trebuie urmărit ca acestea să fie echilibrate (cărăm cu ambele mâini greutăți similare, nu doar într-o mână).

Nu în ultimul rând, o saltea potrivită (care să asigure o susținere corectă a segmentelor corpului și o poziție care să respecte curburile anatomice ale coloanei vertebrale) este utilă și necesară în egală măsură, mai ales ca măsură de prevenție, dar și ca terapie pentru diferite afecțiuni, care se manifestă și prin dureri de spate acute sau cronice.

În concluzie, metodele care pot evita apariția durerilor de spate sunt simple, la îndemână, și cer doar respectarea unor reguli simple, care implică, însă, voință și un control conștient al posturii.

Lasă un comentariu

error: Conținut protejat !!