Copilul tău a împlinit vârsta de 6 luni şi încă nu ai adăugat morcovul în alimentaţia lui? Este momentul să o faci! Morcovul este foarte ușor acceptat de bebeluși, deci poți începe diversificarea alimentației chiar cu el.
Pentru a beneficia de toate vitaminele acestuia, morcovul trebuie gătit, deoarece, prin fierbere, fibrele sunt mult mai ușor de absorbit în organism. Nu uita! Morcovul trebuie preparat fără coajă!
Există nenumărate metode prin care bebelușul tău poate consuma morcovul. Diversificarea alimentației se poate începe la 5-6 luni cu un piure, fie simplu, fie în combinație cu alte legume, sau cu o supă. Supa trebuie să fie lichidă și lipsită de îngredinte solide, până la vârsta de 1 an!
Morcovul se poate combina și cu diverse fructe precum mărul sau banana, fiind și acestea foarte bogate în vitamine și nutrienți.
Dacă alegi să îi dai suc de morcov, începe prin administrarea unei cantități reduse, pentru început. Poți să mărești porția treptat.
Ingredientele necesare pentru a prepara un Piure de morcovi și mere sunt: 1-2 morcovi, 2 linguri de lapte, brânzică calcică făcută în casă și 1 măr. Începe rețeta prin a spăla morcovii și mărul și a le pune intr-o tavă la cuptor. Mărul se va coace înaintea morcovilor, așa că, scoate-le pe rând. După ce s-au făcut toate legumele, începi să le pasezi bine și să le amesteci. Într-un alt castron prepară brânzica alături de lapte. Le poți mixa mult mai bine cu ajutorul unui blender. La final adaugă și morcovul cu mărul și amestecă bine. Adaugă produsul final într-un recipient. Nu uita că fluiditatea preparatului trebuie adaptată vârstei copilului!
După vârsta de 9 luni poți să prepari o Supă de morcovi. Se prepară proaspătă, din 1 morcov, 1/4 cană de lapte, 1/4 ceapă mică, alte legume (de exemplu dovlecel) și 1/4 lingură de unt. Spală bine morcovul și curăță ceapa. După ce le tai cubulețe trebuie să le pui la fiert. După ce acestea au fiert le poți pasa cu ajutorul unui blender pentru a obține o pastă. Adaugă laptele, untul și amestecă bine.
După vârsta de 1 an în alimentația micuțului se pot introduce legume sau fructe crude, tocate foarte mărunt sau budincile, a căror consistență este mai mare comparativ cu piureul sau supa.
Pentru a prepara o salată de morcovi cu țelină folosim ca și ingrediente: morcovi, lămâie, ulei de măsline, un praf de sare, rădăcină de țelină și pătrunjel. Se spală foarte bine morcovul și țelina, iar după ce le-ai curățat începi să le dai prin răzătoare. Amestecă bine legumele cu sare și ulei de măsline. Adaugă și pătrunjel dacă celui mic îi place.
Pentru a prepara Budincă cu morcovi avem nevoie (pentru 2 porții) de 2 morcovi, 1 ou, 1/2 linguriță de praf de vanilie, 50 grame de brânzică de vaci și 1/2 linguriță de unt. Mod de preparare: Pune morcovii curățați și tăiați cubulețe în apă la fiert timp de 15 minute. După ce au fiert amestecă bine cu blenderul. Adaugă și ouăle și brânza de vaci alături de unt și lingurița de praf de vanilie. Amestecă toată compoziția până se formează o pastă omogenă și adaug-o la cuptor timp de 30 de minute.
Atenție, consumul prea mare de morcovi sau de alte legume bogate în betacaroten, va colora pielea – fenomen numit carotenemie și care apare adesea la copii, deoarece alimentația lor este bogată în morcovi, această legumă fiind printre primele introduse în alimentația bebelușilor în etapa de diversificare. Dacă apare, nu vă alarmați, aceasta trece de la sine prin eliminarea carotenilor din dietă.