Deshidratarea ușoară la copii poate fi tratată acasă - Ziarul de Maramures

Deshidratarea ușoară la copii poate fi tratată acasă

Deshidratarea se produce când copiii nu consumă suficiente lichide sau poate surveni în cazul în care copilul pierde lichide prin vărsături, diaree sau ambele.

Deshidratarea ușoară poate fi tratată adesea acasă. În cazul în care copilul are diaree, dar nu varsă, continuă să îl hrănești normal. Dacă varsă, nu îi mai da lactate și hrană solidă, axează alimentația pe supe de legume care vor fi administrate cu răbdare (câte o lingură la 4-5 minute până ce copilul mănâncă toată porția). În plus poate fi administrată o soluție cu săruri de rehidratare (care ajută la restabilirea lichidelor și mineralelor pierdute), câte 1 lingură la fiecare 15 – 20 de minute.

Se impune ajutor medical de urgență în cazul în care copilul are semne de deshidratare moderată sau severă!

Deshidratare ușoară spre moderată se manifestă la copiii mici prin limbă uscată, lacrimi puține sau absente când plânge, puls rapid, agitație, iar în cazul bebelușilor se observă absența scutecelor ude pentru 6 ore, care la copiii mai mari se manifestă prin lipsa urinarii timp de 8 ore.

Deshidratare severă are ca și manifestări: gura foarte uscată (arată „lipicioasă” în interior), piele uscată, ridată sau cleioasă (în special pe abdomen, brațe și picioare), inactivitate, atenție redusă ori somnolență excesivă, ochi înfundați în orbite, un punct moale pe capul sugarului (fontanela) înfundat, lipsa urinarii de mai bine de 8 ore la bebeluși și de peste 10 ore la copiii mai mari, respirație profundă, rapidă și puls rapid sau slab.

Lasă un comentariu

error: Conținut protejat !!