Studiile medicale au dovedit cu certitudine că stilul nostru de viață ne poate aduce probleme de sănătate sau ne poate influența efectele tratamentului recomandat într-o boală. Azi se consideră că nu putem să ne bazăm doar pe ,,ce pilule ne recomandă medicul,, dacă vrem ca să prevenim o îmbolnăvire, sau dacă vrem să avem succes în tratamentul unei boli.
Măsuri legate de stilul de viată trebuie instituite oricând este necesar, la toți pacienții, incluzând subiecții cu tensiune normal înaltă şi pacienții care necesită tratament medicamentos. Scopul este reducerea tensiunii arteriale, controlul altor factori de risc şi reducerea numărului şi dozelor de agenti antihipertensivi care ar putea fi folosiți ulterior. Măsurile legate de stilul de viață care sunt larg acceptate ca scăzând tensiunea arterială sau riscul cardiovascular, şi care trebuie avute în vedere la toți pacienții sunt: încetarea fumatului, reducerea greutătii la cei supraponderali sau obezi, moderație în consumul de alcool, activitate fizică, reducerea aportului de sare şi creşterea aportului de fructe şi legume şi scăderea aportului de grăsimi saturate şi totale.
Obiceiurile de alimentație sănătoasă trebuie întotdeauna avute în vedere și sunt principii general acceptate în orice boală. Acestea nu trebuie niciodată să întârzie inutil instituirea tratamentului medicamentos, în special la pacienții cu nivele mai crescute de risc.
Cu alte cuvinte, chiar dacă considerați că aveți un stil de viață sănătos comportamentul normal este de a vă prezenta periodic la medic pentru efectuarea consultațiilor preventive – să nu uităm de bagajul genetic pe care îl avem! Persoanele care nu înteleg importanța unui stil de viață sănătos trebuie să conștientizeze măcar faptul că recomandările terapeutice pe care ni le face medicul trebuie ajutate și prin măsuri care țin de noi. Încă nu s-a inventat pilula minune care să ne permită un stil de viață nesănătos, expunerea la factori de risc și vicii, fără consecințe asupra sănătății.