Ouă, carne, cozonac, vin … și dureri abdominale! Când să ceri sfatul medicului?

Vine perioada combinațiilor alimentare nefericite … gustoase, arătoase, apetisante, dar nefericite din punctul de vedere al unei bune funcționări a tubului digestiv.

Dureri abdominale, de diverse intensități și cauze am avut, la un moment dat în viață, aproape toți.

Marea majoritate a durerilor abdominale nu reprezintă o situație gravă și se pot datora unei balonări, unei ușoare indigestii sau unei dureri musculare. În alte situații, poate fi o problemă serioasă, care să vizeze un abdomen acut medico-chirurgical, caz în care este nevoie de prezentarea de urgență la medic deoarece, cu cât se intervine mai rapid pentru rezolvarea situației cu atât scade riscul de complicații.

Mergi la medic imediat dacă durerea abdominala este severă! Mergi de urgență la medic dacă în afară de durerea abdominală mai ai: febră, sânge în materiile fecale (sau scaun negru ca și păcura), vărsături cu sânge (cu aspect de zaț de cafea), icter, abdomen tensionat sau umflat, respirație dificilă (dispnee).

Evită să iți administrezi singur medicamente pentru calmarea durerii abdominale până nu te-ai consultat cu un medic sau dacă nu ești sigur că problema este minoră! Calmarea durerii pentru câteva ore te poate face să amâni prezentarea la medic în timp util, și pentru intervenție corectă! Atenție! O durere de burtă poate însemna o banalitate, dar și o situație gravă (pancreatită acută, colecistită, ocluzie intestinală etc.).

Lasă un comentariu

error: Conținut protejat !!