Copilul meu are febră... . Care sunt valorile normale ale temperaturii și cum se măsoară corect? - Ziarul de Maramures

Breaking News

Copilul meu are febră… . Care sunt valorile normale ale temperaturii și cum se măsoară corect?

Febra este un răspuns natural al organismului în lupta cu infecțiile. De obicei, febra mare este provocată de o infecție virală, bacteriană, însă poate fi provocată și de numeroase alte cauze, de la reacția alergică la anumite medicamente, la administrarea de vaccinuri.

Temperatura înalta este un motiv serios de ingrijorare, dar nu indică neaparat o cauză severă, dacă revine la valori normale în 3-4 zile.

Temperatura normală a corpului, măsurată axilar, cu un termometru care funcționează corect este în jur de 36,4 – 36,8°C și fluctuează de-a lungul zilei – în funcție de vârstă, nivelul de activitate și alți factori (temperatura mediului ambiant, momentul din zi când se face masurătoarea etc). La copilul mic, temperatura se măsoară intrarectal, iar în acest caz valori mai mari de 37,5°C sunt considerate febră.

Metodele recomandate pentru a măsura corect temperatura copilului se aplică funcție de vârsta copilului, și se realizează cu termometrul sau cu bandelete termosensibile care pot fi aplicate temporar pe fruntea copilului. La copiii cu vârsta sub 5 ani prima opțiune pentru o măsurare corectă este metoda intrarectală (citire precisă); a doua opțiune – axilar, ureche (între 2 – 5 ani).

Anumite simptome asociate febrei sunt considerate un semnal de alarma și impun prezentarea la medic cât mai urgent, respectiv: letargie sau apatie, stare generală alterată, dificultate la respirație, sângerare la nivelul pielii, apariția unor puncte roșii (purpură sau peteșii), plâns continuu, iritabilitate, durere de cap, gât înțepenit, febră ce durează peste 5 zile.

Antipiretice se numesc preparatele medicamentoase utilizate pentru combaterea febrei și ele sunt indicate de medic, care stabilește dozele potrivite, modul și ritmul de administrare, în funcție de vârstă, greutatea și starea copilului. De asemenea, medicul este cel care stabileste daca este nevoie ca aceste medicamente să fie sau nu combinate. Aceste medicamente însă nu au efect asupra infecției sau a bolii care a provocat febra, iar valoarea temperaturii corporale va reveni la normal dacă este tratată afecțiunea.

În cazul în care copilul sufera de afecțiuni cardiace, pulmonare, cerebrale, neurologice sau are un istoric de convulsii febrile, medicamentele antipiretice reduc impactul febrei înalte asupra organismului.

Un aspect important: aspirina nu trebuie administrată copiilor și adolescenților deoarece provoacă sindromul Reye.
Alte tratamente care pot fi administrate în perioada febrei vizează în special îmbunătățirea stării copilului.

Lasă un comentariu

error: Conținut protejat !!