Customize Consent Preferences

We use cookies to help you navigate efficiently and perform certain functions. You will find detailed information about all cookies under each consent category below.

The cookies that are categorized as "Necessary" are stored on your browser as they are essential for enabling the basic functionalities of the site. ... 

Always Active

Necessary cookies are required to enable the basic features of this site, such as providing secure log-in or adjusting your consent preferences. These cookies do not store any personally identifiable data.

No cookies to display.

Functional cookies help perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collecting feedback, and other third-party features.

No cookies to display.

Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics such as the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.

No cookies to display.

Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.

No cookies to display.

Advertisement cookies are used to provide visitors with customized advertisements based on the pages you visited previously and to analyze the effectiveness of the ad campaigns.

No cookies to display.

Principiile unei alimentaţii corecte în ciroza hepatică alcoolică - Ziarul de Maramures

Principiile unei alimentaţii corecte în ciroza hepatică alcoolică

Deși ciroza este ireversibilă și nu se mai poate vindeca, cu ajutorul unui tratament adecvat, simptomele pot fi controlate și evoluția nefavorabilă poate fi evitată.

Cea mai grea și mai importantă parte a tratamentului constă în renunțarea completă la consumul de alcool. Fără complianța celui afectat de ciroză hepatică alcoolică în a renunța la consumul cronic de alcool, fără îndepărtarea cauzei directe care a dus la acest stadiu avansat de afectare hepatică, nu se poate discuta de tratament eficient!

Regimul alimentar este la fel de important în controlarea cirozei. Recomandările de mai jos sunt orientative, ele vor fi adaptate toleranţei individuale şi bolilor asociate de care suferă fiecare pacient în parte.

O dietă săracă în grăsimi și bogată în fructe și legume proaspete este de obicei recomandată pentru pacienții cu ciroză. Acizii grași Omega-3, care se găsesc în peștele gras (somon) și în unele uleiuri vegetale sunt recomandați datorită proprietăților benefice pentru ficat. Ca și surse de lipide se vor evita untura, slănina, grăsimea prăjită, sosurile grase și oleaginoasele (nuci, alune, arahide, migdale).

Alimentația bolnavilor de ciroză trebuie sa fie bogată în carbohidrați (pâine, cereale, leguminoase uscate, paste făinoase, orez), care furnizează energia necesară organismului. Atenție, acest tip de alimentație poate ridica probleme în cazul asocierii diabetului zaharat!

Aportul de proteine trebuie să fie normal sau crescut în stadiul compensat și scăzut în ciroza decompensată! Bolnavii de ciroză au uneori tendința de a tolera mai bine proteinele din lactate și plante decât cele din carne. Se recomandă carne de vită sau pasăre (fiartă sau grătar), pește, lactate (lapte dulce, iaurt, brânză de vaci), ouă (fierte, eventual fără gălbenuș).

Sunt interzise: carnea grasă (porc, oaie, rață), carnea afumată, sărată sau conservată, mezelurile, pește sărat, afumat, conservat sau prăjit, ouă prăjite, maioneză, gălbenuș de ou în exces (mai mult de 2 pe săptămână), brânzeturi grase, sărate sau fermentate, prăjeli, tochituri.

Carențele de vitamine și minerale (zinc, calciu, magneziu) se pot manifesta la pacienții cu ciroză, necesitând administrarea de suplimente. Este important ca suplimentele de vitamine și minerale să nu fie luate decât la indicația medicului, deoarece supradozele sunt toxice.

În mod normal, cantitatea de sare ingerată trebuie limitată la bolnavii de ciroză. Sarea determină retenția de lichide în organism, ducând la ascită, des întâlnită în cazurile de ciroză decompensată. Numeroase alimente (carnea, brânza și alimentele gata preparate din comerț, supele și legumele conservate, snacks-urile și biscuiții) conțin mult sodiu, adăugat în timpul procesului de fabricare, motiv pentru care se vor evita.

Lasă un comentariu

error: Conținut protejat !!