În 2023, noi reguli de colectare a deșeurilor pentru agenții economici - Ziarul de Maramures

În 2023, noi reguli de colectare a deșeurilor pentru agenții economici

ADIGIDM nu a acceptat orarele de colectare pentru 2023 întocmite de Drusal pentru agenții economici din cele 31 de UAT-uri din zona 1 de operare. Motivul, operatorul nu a redactat calendarul pe zile de colectare pe fracții. Din 2023 Drusal este obligată să colecteze și de la persoanele juridice, separat, deseurile reziduale și reciclabile, precizează ADI Deșeuri Maramureș.

Agentii economici, chiar dacă au contract direct cu Drusal, fără a fi gestionat prin ADIGIDM, au obligația de a colecta selectiv, la fel ca persoanele fizice. Drusal nu a ținut seama până acum de această prevedere legală. A încheiat cu peste 99% din persoanele juridice doar contract pentru colectarea fracției reziduale, deși majoritatea dintre acești aruncă mai mult deșeuri reciclabile, arată sursa citată.

Romeo Dobocan, dir. ex. ADI Deșeuri Maramureș: ”Ideea sugerată agenților economici era ca a încheia contract de colectare doar pentru fracția umedă, deși se ridica mai mult reciclabil, este mai ieftină. O idee falsă. În fapt, operatorul este obligat să colecteze separat fracția reciclabilă de la toți agenții care au deșeuri reciclabile și a deduce din factura persoanelor juridice veniturile încasate de operator cu vânzarea reciclabilelor. Ceea ce duce valoarea facturii pentru deșeurile reciclabile/tonă la cel mult jumătate din costurile de operare cu deșeul rezidual. Astfel agenții economici trebuiau să plătească, în fapt, mai puțini bani pe factură. În lipsa aceste practici, nu există niciun control pe reciclabile. În felul acesta sunt înșelați atât agenții economici, cât și UAT-urile, care riscă sancțiuni pentru neîndeplinirea procentelor de colectate selectivă. Acestea se calculează raportat la totalul cantității de deșeu generat într-un UAT. Din 2023 vom monitoriza colectarea la sursă și la agenți economici.”

Nerespectarea separării la sursă a deșeurilor va fi sancționată, în conformitate cu prevederile legale. ADI Deșeuri Maramureș roagă toți agenții economici să colecteze selectiv și să respecte zilele de colectare pe tip de fracție!

Lasă un comentariu

error: Conținut protejat !!