PNL PSD AUR PSD
Diabetul zaharat. Câteva informații pentru cultura generală... - Ziarul de Maramures

Diabetul zaharat. Câteva informații pentru cultura generală…

Definită de specialiști ca și o boală metabolică (boala se caracterizează prin modificări ale metabolismului glucidic, lipidic și proteic), Diabetul zaharat este o afecțiune cronică care apare când pancreasul nu mai poate produce insulină sau atunci când corpul nu poate utiliza corect insulina, ceea ce va duce la creșterea concentrației de glucoză în sânge (creșterea glicemiei).

PNL

Sunt trei tipuri principale de diabet zaharat: diabet zaharat tip 1 (necesită tratament cu insulină, apare la tineri), diabet zaharat tip 2 (apare la vârstnici, frecvent tratat cu antidiabetice orale sau uneori cu administrare de insulină) și diabetul gestational (apare în sarcină, și dispare după naștere, poate afecta mama și fatul!).

PSD

Hiperglicemia cronică a diabeticilor este asociată cu afectarea pe termen lung, disfuncția și insuficiența diferitelor organe, în special a ochilor, rinichilor, nervilor, inimii și a vaselor sanguine.

Confirmarea diagnosticului de diabet zaharat necesită investigații paraclinice.

Glicemia ocazională reprezintă glicemia determinată în orice moment al zilei, fără a ține cont de momentul ultimei mese și atrage suspiciunea de boală dacă are valoare mai mare sau egală cu 200 mg %.

Glicemia à jeun presupune absența aportului caloric în ultimele 8 ore și este o analiză de sânge care se efectuează de obicei dimineața. Confirmă diagnosticul de diabet zaharat dacă, la două determinări, în zile diferite, are valori mai mari sau egale cu 126 mg %.

Valoarea normală (intervalul normal al fiecarei investigații paraclinice este precizat pe buletinul de analize) a glicemiei este între 70 – 100 mg %.

Atenție! Pacienții cu valori ale glicemiei intre 100 – 125 mg % sunt încadrați în stadiul de Prediabet. În aceste șituații, medicul va recomanda schimbarea stilului de viață (va face recomandări cu privire la alimentație și recomandări cu privire la alți factori de risc identificați) și va recomanda evaluare periodică la 6 luni – 1 an.

Hemoglobina glicozilată (HbA1c) se exprimă prin procent din totalul hemoglobinei (valori normale 4 – 6,5 %) și reflectă o medie a valorilor glicemiei pe ultimele 2 – 3 luni. Se coreleaza cu valorile glicemiei matinale și cu complicațiile cronice ale diabetului zaharat.

Lasă un comentariu

error: Conținut protejat !!