Guvernul României a aprobat astăzi,9 martie 2022, proiectul de Hotărâre de Guvern care asigură protecţia personalului şi implicit a societăţilor, în perioadele neacoperite de comenzi sau contracte ale operatorilor economici din industria de apărare.
Actul normativ oferă operatorilor economici posibilitatea păstrării pe posturi a personalului specializat în realizarea produselor specifice sectorului de apărare, în scopul menţinerii în stare de funcţiune a capacităţilor de producţie specializate.
„Prin Hotărârea inițiată de Ministerul Economiei au fost prevăzute fonduri pentru finanţarea numărului mediu maxim de personal. Astfel că, 1.380 de angajați vor beneficia de salarii care însumează 77.400.000 de lei”, a afirmat ministrul economiei Florin Spătaru.
Ministerului Economiei are în vedere conectarea industriei naționale de apărare din România la Programul de achiziții stategice pe următorii 10 ani al Ministerului Apărării Naționale, urmând ca Programul de restructurare a operatorilor economici din industria de apărare să aibă în vedere nevoile de înzestrare ale Forțelor Sistemului Național de Apărare, precum și cerințelor operaționale actuale și de perspectivă ale acestora.
„Industria de apărare trebuie tratată ca segment strategic şi sprijinită de stat având în vedere că are un specific aparte. Acest sector industrial nu trebuie să-şi oprească «motoarele » indiferent de vremurile pe care le traversăm, de pace sau război. Tocmai de aceea, personalul din industria de apărare trebuie păstrat pe posturi, indiferent de nivelul comenzilor militare”, a mai precizat ministrul Spătaru.
Actul normativ suține menţinerea permanentă a personalului specializat pentru a se evita apariţia, în zonele cu sectoare pirotehnice, depozite de armament, muniţii şi materiale explozive, a riscurilor asupra securităţii şi protecţiei personalului şi a mediului înconjurător.