PNL PSD AUR PSD
Zimbrii irosesc oportunitatea celui de-al patrulea event campionat-cupă - Ziarul de Maramures

Zimbrii irosesc oportunitatea celui de-al patrulea event campionat-cupă

După mai bine de cinci luni și jumătate de la disputarea ultimelor meciuri oficiale, rugby-ul autohton românesc și-a revendicat din nou popularitatea cu un prim joc oficial, Finala Cupei României ediția 2021.

PNL

După un parcurs aproape identic în actuala stagiune a Cupei României, cu câte trei victorii și o înfrânere și un punctaveraj foarte apropiat +57 de puncte pentru C.S.M.Știința Baia Mare, față de cele +56 de puncte ale timișorenilor, confruntarea din acest ultim act al competiției dintre C.S.M.Știința Baia Mare versus Sport Club Municipal Timișoara avea să stabilească locația unde va poposi pentru un an acest important trofeu; în vitrina zimbrilor băimăreni aflați după Steaua (cu 15 trofee câștigate) și C.S.Dinamo (cu 12) pe poziția a treia în clasamentul all-time cu șase Cupe ale României câștigate după cele din (1981, 1990, 1999, 2010, 2012 și 2020) sau cea a bănățenilor care ocupă locul șapte cu doar patru trofee obținute toate în ultimul deceniu (2011, 2014, 2015 și 2016).

PSD

Și în plan mental cele două distribuții își doreau enorm acest râvnit trofeu. Pe de o parte elevii lui Eugen Apjok – Paul Rusu aveau de apărat acest trofeu deținut în vitrina clubului, cu o țintă clară acea a atacării celui de-al patrulea event campionat-cupă din istoria clubului, în timp ce timișorenii lui Valentin Calafeteanu erau deciși să spele rușinea unui sezon de campionat ratat, cu doar un loc patru obținut la finalul SuperLigii de Rugby, după ce în finala pentru locurile 3-4, disputată pe 16 octombrie 2021, bănățenii aveau să cedeze medaliile de bronz, revelației C.S.Dinamo București. Toate aceste realități aveau practic să asigure și să prefațeze un adevărat regal rugbystic găzduit astăzi la matineu de noua Arenă Națională Arcul de Triumf din capitală.

După un prim sfert de oră aflat sub sceptrul echilibrului, bănățenii reușesc un prim eseu semnat de pilierul fijian de 31 de ani Mosese Ducivaki Dig. Florin Vlaicu transformă și scorul în minutul 14 devine 0-7. Șase minute mai târziu la una dintre puținele pătrunderi a băimărenilor în terenul de țintă advers, fundașul Paul Popoaia beneficiază de o lovitură de pedeapsă de la circa 15 metri central, reducând la patru avantajul bănățenilor. Până la finalul primului mitan, timișorenii controlează în mare parte jocul beneficiind printre altele și de avantajul omului în plus după eliminarea căpitanului Ovidiu Cojocaru (minutul 24). Aflat în zi de grație internaționalul român de 36 de ani Florin Vlaicu consfințește în două momente ale jocului minutele 25 și 38 scorul primei reprize 3-13.

Motivați mai ales de deficitul consemnat pe tabela de marcaj, zimbri forțează și reușesc după doar patru minute de la reluare să culce prin centrul tongan Sione Fakaosilea balonul în terenul de țintă advers, însă centralul invalidează reușita pentru un înainte la ultima pasă dată de pilierul georgian Revazi Dugladze. În ciuda posesiei superioare a balonului băimărenii sunt cei care se văd după doar șase minute de joc nevoiți să repună balonul de la centrul terenului asta după ce internaționalul Florin Vlaicu își trece în cont a treia reușită la capitolul loviturilor de penalitate, ducând scorul la 3-16. Lucrurile încep să se complice și mai mult odată cu eliminarea temporară a pilierului argentinian Luis Agustin Mansilla (avertizat pentru greșeli repetate comise în grămadă). Același pragmatic centru Florin Vlaicu beneficiază în minutul 57 de o lovitură de pedeapsă de la circa 22 de metri mărind ecartul timișorenilor la 16 puncte, scor 3-19. În ciuda inferiorității numerice zimbri reușesc în minutul 58 la scorul de 3-19 un nou eseu, invalidat și de această dată de centralul bucureștean Rău Petrescu pentru un înainte comis la penultima pasă dată de mijlocașul la grămadă Alexandru Țiglă.

La adăpostul avantajului de 16 puncte de pe tabela de marcaj, timișorenii reușesc contraperformanța de a avea doi eliminați în doar un minut, Laurențiu Nica (minutul 64) respectiv Valentin Popârlan (minutul 65) fiind cei doi trimiși temporar în afara suprafeței de joc.
Pe aceste coordonate, deținătoarea trofeului reușește cu doar 14 minute înainte de final un eseu pe flancul stâng prin argentinianul Luis Agustin Mansilla. Tânărul Alexandru Mureșan transformă reducând pe tabela de marcaj scor 10-19. Cu nouă minute înainte de final același Florin Vlaicu mai pune trei puncte în dreptul timișorenilor (ajungând cu cinci reușite la un procent de sută la sută al transformărilor). Zimbrii nu renunță la țelul lor, Ovidiu Cojocaru (minutul 74) realnsând cu un eseu finalul de meci. La scorul de 15-22, Alexandru Mureșan iosește transformarea eseului, scorul de 22-15 aducând-o pe Timișoara după o absență de șase ani în posesia Cupei României ediția 2021.

La finalul partidei lui Mircea Paraschiv (singurul rugbyst român inclus în Wall of Fame-ul din World Rugby Museum) i-a revenit onoarea de a acorda trofeul și medaliile de aur formației timișorene, în timp ce premierea zimbrilor a fost făcută Dumitru Alexandru (fost component al reprezentativei României, la Cupa Mondială de Rugby din 1987 Australia și Noua Zeelandă).

C.S.M.Știința Baia Mare – Sport Club Municipal Timișoara 15-22 (3-13)
Finala Cupei României ediția 2021
Stadionul Național Arcul de Triumf București
Sâmbătă 2 aprilie 2022 ora 12.00 T.V.R.1
Arbitrii: Radu Petrescu (București), Alexandru Ionescu (București), Cristian Șerban (București)
Arbitrul nr 4: Loredana Juncănariu (Iași)
Arbitrul nr 5: Frățilă Nicolae (Focșani)
T.M.O. Emanuel Gorodea (Iași)
Observator: Mihai Irimia (București)

Marcatori: Luis Agustin Mansilla (1 eseu), Ovidiu Cojocaru (1 eseu), Alexandru Mureșan (1 transformare), Paul Popoaia (1 lovitură de pedeapsă) / Mosese Ducivaki Digo (1 eseu), Florin Vlaicu (1 transformare eseu, 5 lovituri de pedeapsă)

Cartonașe galbene: Ovidiu Cojocaru (24), Luis Agustin Mansilla (55) / Laurențiu Nica (64), Valentin Popârlan (65)

C.S.M.Știința Baia Mare: 15.Paul Popoaia, 14.Kefentse Mahlo Seshego, 13.Alexandru Bucur, 23.Sione Fakaosilea, 26.Sikuea Taliauli, 10.Levi Valentino Tofa, 9.Vlăduț Bocăneț, 1.Mihai Dico, 2.Ovidiu Cojocaru-cpt, 3.Revazi Dugladze, 4.Mate Dardulidze, 5.Ștefan Iancu, 6.Florian Roșu, 7.Iacob Nicollas Oliver Immelman, 8.Jeremiah Skelton

Rezerve: 16.Mădălin Adrian Țală, 17.James Liam Scott, 18.Luis Agustin Mansilla, 19.Silviu Grădinaru, 20.Alexandru Țiglă, 21.Adrian Marian Apostol, 22.Alexandru Mureșan, 25.Alexandru Alexe
Antrenori: Eugen Apjok, Paul Rusu

Sport Club Municipal Timișoara: 15.Stephen Ross Shennan, 22.Iliesa Lesumaitaiti Tiqe,13.Manumua Tevita, 12.Jgerenaia Khvicha, 11.Kemal Altinnok, 26.Florin Vlaicu, 9.Gabriel Vasile Rupanu, 1.Mihai Lazăr, 2.Marian Eugen Căpățînă, 3.Mosese Ducivaki Digo, 4.Ionuț Lucian Mureșan, 5.Valentin Popârlan, 28.Dorin Lazăr, 7.Vlad Neculau-cpt, 8.Etonia Vaqa Saukuru
Rezerve: 25.Andrei Rădoi, 17.Ciprian Chiriac, 27.Laurențiu Nica, 19.Holoia Feoefaaki, 20.Sean Brian Morrell, 21.Alin Conache, 10.Gabriel Jipa, 23.Corrado Raymond Ștețco
Antrenor: Valentin Calafeteanu, Mihăiță Lazăr

Evoluția scorului:
Min 13 Mosese Ducivaki Digo – eseu ușor lateral dreapta (0-5)
Min 14 Florin Vlaicu – transformare eseu (0-7)
Min 20 Paul Popoaia – lovitură de pedeapsă din axul central de la doar 10 metri (3-7)
Min 24 Ovidiu Cojocaru – vede cartonașul galben pentru un mol distrus
Min 25 Florin Vlaicu – lovitură de pedeapsă de la circa 21 de metri lateral dreapta (3-10)
Min 38 Florin Vlaicu – lovitură de pedeapsă 22 metri lateral dreapta (3-13)
Min 51 Florin Vlaicu – lovitură de pedeapsă42 de metri din zonă centrală (3-16)
Min 55 Luis Agustin Mansilla – primește cartonașul galben pentru greșeli repetate în grămadă
Min 57 Florin Vlaicu – lovitură de pedeapsă 22 de metri din axul central (3-19)
Min 64 Laurențiu Nica – este avertizat cu cartonașul galben
Min 65 Valentin Popârlan – primește cartonașul galben
Min 66 Luis Agustin Mansilla – eseu reușit pe flancul stâng (8-19)
Min 67 Alexandru Mureșan – transformare eseu (10-19)
Min 71 Florin Vlaicu – lovitură de pedeapsă de pe linia de 22 de metri (10-22)
Min 74 Ovidiu Cojocaru – eseu izbutit pe partea stângă (15-22)
Min 75 Alexandru Mureșan – transformare eseu ratată

Lasă un comentariu

error: Conținut protejat !!