Deciziile Consiliului Local reprezintă o expresie a autonomiei locale și reflectă voința cetățenilor privind realizarea unor proiecte comunitare. În septembrie 2021 și ulterior în februarie 2022 au fost aprobate, prin hotărâri ale deliberativului, măsuri privind implementarea proiectelor din cadrul bugetării participative, votate de băimăreni în funcție de opțiunile privind necesitatea și oportunitatea lor.
În Baia Mare se vorbește de foarte mult timp despre necesitatea protejării mediului și asigurarea mobilității publice, fără creșterea poluării care afectează întreaga comunitate. Și tot de ani de zile susținem că suntem europeni și prețuim valorile comunitare, inclusiv cele privind asigurarea unei infrastructuri funcționale pentru utilizarea biciletelor în municipiul nostru.
În cadrul bugetării participative 2022, băimărenii au decis prin vot ca proiectul Trasee de bicicletă urbană-rețea de piste de bicicletă să fie finanțat și realizat, sarcină ce revine administrației publice locale, în speță Primăriei băimărene. Nici în acest caz nu s-au făcut pași pentru implementarea lui, proiectul rămânând, după luni de zile la primul stadiu, cel de indentificare a spațiilor pe care să fie realizat traseul pentru biciclete.
Susțin interesul și determinarea manifestate de Asociatia Maramureș Bike, organizație care prin membrii săi doreste să se implice activ în realizarea și implementarea eșalonată a proiectului. Realizarea rețelei cu piste de biciclete va reduce poluarea stradală, va genera interes pentru mobilitate, va contribui la sănătatea publică și imaginea noastră de oraș european modern.
Consider că băimărenii merită să trăiască intr-un oraș civilizat și prietenos cu toți cei care doresc să contribuie la sănătatea și dezvoltarea lui.
Prioritate pentru viață
”Prioritate pentru viață” este proiectul votat de cei mai mulți băimăreni, având o alocare financiară de 150 de mii de lei, inițiativă ce vizează realizarea la nivelul municipiului a unei rețele de echipamente, în speță de defibrilatoare automate, pentru intervenții în caz de situații de urgență. Am primit mai multe mesaje de la băimăreni prin care mi se cer date despre implementarea proiectului și stadiul derulării acțiunilor de informare a cetățenilor, și în contextul incidentului din 7 aprilie când un tânăr de 16 ani a făcut infarct miocardic în Parcul ”Regina Maria”.
Voi solicita convocarea comisiei pentru bugetarea participativa și voi solicita Direcției Proiecte din cadrul Direcției Generale Dezvoltare Publică, informații privind termenul de implementare al proiectului, situația la zi a demersurilor realizate până în prezent, fiind absolut cert că un asemenea proiect și existența unor asemenea dispozitive contribuie la salvarea de vieți omenești.
În opinia mea, sănătatea băimărenilor trebuie să fie o prioritate majoră a administrației publice locale.
Sportul de masa și cel juvenil
Un alt proiect aprobat prin votul băimărenilor își propune să promoveze sportul de masă și cel juvenil, prin amenajarea unei baze sportive capabile să asigure practicarea sporturilor pe nisip.
Am susținut acest proiect chiar dacă bazele sportive existente sunt abandonate, degradate sau în paragină, considerând că orice nouă oportunitate pentru a face mișcare este benefică în contextul tendințelor majore spre sedentarism cronic. Doar că după două luni de la validarea proiectului, menționat de municipalitate ca necesitate obiectivă imediată pentru toate categoriile de băimăreni, responsabilii din administrația locală nu au reușit să pună în practică nici măcar primul demers asumat din cele patru anunțate, respectiv identificarea locației.
Deși au fost din start vehiculate ca locații posibile Parcul Central, Terenul din proximitatea supermaketului Kaufland de pe strada George Coșbuc sau Zona adiacentă malului râului Săsar, urbaniștii din Primărie nu au luat o decizie, proiectul bătând pasul pe loc . Mai mult prin adresa nr. 12708 din 14.03.2022 am solicitat expres identificarea unei locatii dar pana azi raspunsul se plimbă intre Direcția de Patrimoniu și Direcția Generală Dezvoltare Publică.
Invit băimărenii să vină cu sugestii privind o posibilă locație, menționând că terenul sportiv cu nisip va ocupa o suprafață de 20×30 metri.
Din punctul meu de vedere, Baia Mare poate deveni un oraș sănătos și dinamic, dacă administrația publică reabilitează bazele sportive existente și construiește altele noi.
Bogdănel Gavra, consilier local