Baia Mare: În Piața Obor producătorii locali nu încap de samsari și evazioniști - Ziarul de Maramures

Baia Mare: În Piața Obor producătorii locali nu încap de samsari și evazioniști

Toamna este sezonul în care românii continuă tradiția de a umple cămările cu murături, dulcețuri și alte produse necesare în lunile de iarnă, băimărenii preferând aprovizionarea de la piețele agro-alimentare, locuri unde ar trebui să întâlnească producătorii locali.

Despre ce se întâmplă în Piața Obor aflăm de la consilierul local Bogdănel Gavra, care a primit mai multe mesaje din partea băimărenilor. Dintre acestea, redăm:

”Piața Obor este un spațiu creat pentru a ajuta producătorii locali să-și valorifice legumele și fructele din gospodăriile țărănești, dificil sau aproape imposibil de găsit în supermarketurile umplute cu marfă de import. Din păcate potențialul pieței nu este valorificat, producătorii locali adevărați fiind de găsit doar dimineața, foarte devreme, când vând marfa en gross pentru a merge apoi la muncile câmpului. Ei ocupă doar 15% din suprafața de vânzare, câteva ore pe săptămână, zona pentru vânzarea cu amănuntul fiind goală în timp ce restul pieței este ocupat de samsari din județele limitrofe, persoane fizice care cumpără din Ungaria, Ucraina, Polonia sau de la producători români locali și din alte zone cu prețuri foarte mici, revânzând apoi băimărenilor cu magazine de cartier, în piață mai fiind și agenți economici (PF, I.I. sau SRL-uri) care aduc marfa de la București sau alte depozite mari din țară. Domnule consilier Gavra, doresc să vă adresez câteva întrebări la care aștept răspunsuri dvs.:

• Ce venituri realizează lunar/anual Municipiul Baia Mare din închirierea spațiilor de vânzare, care sunt costurile necesare funcționării pieței și care este destinația fondurilor încasate de SPAU din chirii?

• Cine controlează comercianții care vând în piață cu privire la originea mărfurilor și respectarea de către aceștia a reglementărilor fiscale (se vând zilnic zeci de tone de legume și fructe fără factură sau bon fiscal)?

• De ce nu se menține ordinea în piață, astfel încât în intervalele aglormerate să nu fie blocat traficul auto de patronii cu afaceri în cartierele băimărene și nu numai?

• De ce nu sunt utilizate toate spațiile disponibile în zona de retail, astfel încât băimărenii să-și poată face aprovizionarea de toamnă în mod civilizat, inclusiv transport public Urbis, în anumite intervale orare, din toate cartierele? ”

Bogdănel Gavra, consilier local al municipiului Baia Mare a venit cu un punct de vedere pe acest subiect: ”Aspectele prezentate sunt reale și personal, consider că trebuie promovați producătorii locali și mărfurile acestora iar băimărenii au dreptul să fie corect informați despre originea produselor și prețul acestora. Sunt de acord și cu respectarea reglementărilor fiscale privind actul comercial în piețele publice iar administrația pieței și organele cu atribuții trebuie să-și facă datoria. De asemenea, trebuie reglementat locul exact unde să parcheze comercianții care nu intră cu mașinile în perimetrul pieței, astfel încât locurile amenajate pe latura vestică și nordică a pieței să fie la dispoziția băimărenilor cumpărători. Voi înainta o adresa către SPAU în care voi solicita răspuns la întrebările băimărenilor, răspuns pe care îl voi face public. În Baia Mare, comerțul trebuie organizat și desfășurat în condiții civilizate și de legalitate.

  • Dacă zona pentru vânzare cu amănuntul este goală, atunci cum nu încap producătorii locali de samsari ? Dar se pare că nici producătorii locali nu vor să vândă cu prețuri omenești / normale, la fel ca în piața Izvoare. Preturile din piețele băimărene sunt exagerat de mari, cu sau fără samsari, de parcă Baia Mare e oraș de milionari.

Lasă un comentariu

error: Conținut protejat !!