20 octombrie Baia Mare: ”Împreună pentru Siguranța Femeilor”. Siguranța și demnitatea femeilor nu sunt negociabile! - Ziarul de Maramures

20 octombrie Baia Mare: ”Împreună pentru Siguranța Femeilor”. Siguranța și demnitatea femeilor nu sunt negociabile!

20 octombrie Baia Mare: ”Împreună pentru Siguranța Femeilor”. Siguranța și demnitatea femeilor nu sunt negociabile!

Pe 20 octombrie 2024 va avea loc cea de-a zecea ediție a Marșului ”Împreună pentru Siguranța Femeilor”, desfășurat în Baia Mare și în alte orașe din România.

Startul Marșului va fi în Piața Revoluției, de la ora 15:00, pe traseul Piața Revoluției, Bulevardul Regele Mihai, Bulevardul Unirii, Strada Progresului și înapoi în Piața Revoluției.

Scopul manifestului este de a atrage atenția asupra unei lumi în care fetele și femeile pot trăi în siguranță, unde violența de gen este combătută și pedepsită corespunzător. Anul acesta, organizatorii sunt concentrați pe un subiect esențial și adesea ignorat: violența sexuală, care afectează în special fetele și femeile, în contextul în care politicile publice actuale din România rămân insuficiente.

„Acest marș este un prilej de a ne aduna și de a spune, împreună, că siguranța și demnitatea femeilor nu sunt negociabile. Fiecare pas pe care îl facem simbolizează solidaritatea noastră cu cele care au trecut prin experiențe dureroase. Doar împreună, cu empatie și acțiuni concrete, putem construi o societate în care fiecare fată și femeie să se simtă în siguranță și respectată”, a precizat Izabella Kis-Kasza, președinte Asociația City Makers.

De ce ieșim în stradă?

Violența sexuală reprezintă una dintre cele mai răspândite forme de violență de gen și, în multe cazuri, rămâne neraportată și ascunsă. Doar victimele înțeleg pe deplin impactul devastator pe care acest tip de violență îl are asupra vieții lor. Ieșim să cerem o societate bazată pe egalitate de gen și respect pentru drepturile femeilor, valori care trebuie să se reflecte în acțiuni concrete.

Ce se dorește de la acest marș?

1. Solidaritate cu supraviețuitoarele violenței sexuale

Se transmite un mesaj de sprijin tuturor fetelor și femeilor care au supraviețuit unei forme de violență sexuală – fie că este vorba despre viol, agresiune sexuală, căsătorie forțată, hărțuire sexuală, cyberbullying, pornografie din răzbunare sau exploatare sexuală. Se va striga împreună ”Nu ești singură! Nu e vina ta!”. Se cere ca agresorii sexuali să fie trași la răspundere conform legii, iar prejudecățile rasiste, clasiste și sexiste din justiție să fie eliminate pentru ca supraviețuitoarele să aibă încredere să denunțe abuzurile.

2. Combaterea căsătoriilor forțate

Căsătoriile forțate sunt o formă gravă de violență sexuală și o încălcare flagrantă a drepturilor fundamentale ale fetelor și femeilor. În multe cazuri, aceste situații sunt ignorate de autorități din cauza prejudecăților rasiste și a invocării tradițiilor, în special când sunt implicate comunități vulnerabile, precum minoritatea romă. Se dorește respect, siguranță și tratament egal pentru toate fetele și femeile, indiferent de etnie.

3. Școli și locuri de muncă sigure

Politici de toleranță zero față de abuzurile sexuale din școli, universități și locuri de muncă. Cazurile recente de hărțuire și abuz sexual în rândul cadrelor didactice ne arată cât de urgentă este adoptarea unor măsuri stricte pentru a preveni și sancționa astfel de comportamente. Profesorii și angajatorii trebuie să creeze un climat de siguranță și respect pentru toți – elevi, studenți, angajați, colaboratori sau voluntari.

Cifre alarmante despre violența împotriva femeilor:
• 1 din 4 femei din România a fost agresată fizic sau sexual de partener sau fost partener (FRA, 2014).
• În primele 6 luni ale anului 2024, au fost înregistrate 3.551 de plângeri privind infracțiuni contra libertății și integrității sexuale.
• 1.984 dintre aceste cazuri privesc violuri comise asupra minorilor.
• Conform recensământului, 521 de fete între 11 și 14 ani trăiesc în uniuni consensuale, iar 2.523 de fete din aceeași categorie de vârstă au deja unul sau doi copii.

Ce se solicită?

1. Incriminarea căsătoriei forțate ca infracțiune distinctă și recunoașterea acesteia ca formă specifică de violență sexuală, în conformitate cu Directiva (UE) 2024/1385.
2. Politici clare de sesizare și sancționare a hărțuirii sexuale în sistemul de educație și sancțiuni proporționale cu gravitatea faptelor.
3. Politici publice eficiente, monitorizarea implementării legislației, sancționarea instituțiilor care nu o respectă și modificarea legislației pentru încurajarea raportării cazurilor de violență sexuală.

Cum te poți implica?

1. Distribuie informațiile despre marș și încurajează-i pe cei din jur să participe.
2. Alătură-te marșului și condamnă public toate formele de violență împotriva femeilor.
3. Postează un mesaj de solidaritate pe rețelele sociale folosind hashtag-ul #vremsăfimînsiguranță.
4. Donează pentru a sprijini activitățile Rețelei VIF: violentaimpotrivafemeilor.ro/fundraising.

Informații furnizate de Asociația City Makers

Foto: Asociația City Makers

Lasă un comentariu

error: Conținut protejat !!