Muzeul Județean de Etnografie și Artă Populară Maramureș în parteneriat cu Consiliul Județean Maramureș organizează, în perioada 1 martie – 31 martie 2021, expoziția ”Timpul mărțișorului”.
Conceptul microexpoziției ”Timpul mărțișorului” pornește de la credința populară pentru care mărțișorul are o funcție magică, protectoare, într-un prag temporal important – primăvara, precum și o funcție festivă, care marchează o dată importantă din calendarul popular-1 martie.
Vor fi expuse mărțișoare tipice anilor 1960 – 1980, respectiv ancore, potcoave, hornari, inimi-simboluri ale norocului, dragostei, speranței, broșe din anii 1980 – 1990, oferite de comerțul în care se impunea importul și nu în ultimul rând, miniaturi din ceramică, sticlă sau broderii, realizate cu migală de către meșteri populari și artiști plastici de secol XXI, toate acestea fiind suportul nostalgic a ceea ce a însemnat și înseamnă mărțișorul.
Mărțișorul este una dintre cele mai frumoase tradiții maramureșene. De-a lungul vremii, mărțișorul a căpătat diverse forme, de la bănuți de aur sau argint la adevărate opere de artă, însă mereu și-a păstrat șnurul împletit dintr-un fir alb și unul roșu, simboluri ale înțelepciunii și vieții.