Silviu Ungur: S-a procedat la stabilirea zonei de protecție în jurul focarului de pestă porcină de la Seini

Prefectul de Maramureș, Siviu Ungur a transmis faptul că s-a procedat la stabilirea zonei de protecție în jurul focarului de la Seini. Exploatația a fost plasată sub supraveghere sanitară, s-a procedat la eutanasierea suinelor bolnave cu respectarea normelor prevăzute de legislația în vigoare și s-a efectuat ancheta epidemiologică.

Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală de la București a confirmat prezența virusului pestei porcine africane la suinele decedate.

Nicolae Silviu-Ungur, prefect de Maramureș: ”S-a procedat la stabilirea zonei de protecție în jurul focarului pe o suprafață de 3 km (raza localităților Seini și Săbișa). Zona de supraveghere stabilită în jurul focarului are o suprafață de 10 km și include localitățile Handalul Ilbei, Ilba, Viile Apei, Cicârlău și Bârgău. De asemenea, zona de supraveghere include două exploatații comerciale industriale, dar și localități din județul Satu Mare (Pomi, Roșiori, Racșa Vii, Borlești, Crucișor, Someșeni, Aciua, Bicău, Apa, Valea Vinului, Orașu Nou Vii, Iegăriște, Bârgău, Racșa). S-a procedat la dezinfecţia adăposturilor, a platformei de dejecţii, a căilor de acces, a materialelor şi ustensilelor posibil contaminate. Furajele au fost neutralizate în conformitate cu prevederile legislative. Despre confirmarea bolii a fost notificată DSVSA Satu Mare. S-au instituit dezinfectoare individuale la nivelul exploatațiilor și s-au asigurat substanțele necesare pentru acestea. Au fost instalate filtre de control rutiere pentru securizarea zonei.”

Dan Bucă, purtător de cuvânt Prefectura Maramureș: ”Mişcarea animalelor din zona de protecţie este restricţionată, respectiv deplasarea şi transportul porcilor pe drumuri publice sau private sunt interzise, cu excepţia cazului în care sunt avizate de autoritatea veterinară locală. Niciun animal domestic nu poate intra sau părăsi o exploataţie fără autorizarea autorităţii veterinare locale. Pentru animalele din zona de protecție se efectuează zilnic, supravegheri clinice și inspecții de către echipe alcătuite din medici veterinari și personal auxiliar din cadrul unității locale. Echipele de inspecţie pot fi suplimentate în funcţie de necesitate cu reprezentanţi ai unității locale, personal auxiliar şi medici veterinari oficiali.”

”La nivelul Unității Operaționale Locale a Comitetului Local de Combatere a Bolilor Maramureș este asigurat stocul de echipamente și materiale pentru intervenție și aplicarea măsurilor specifice în focarul de pestă porcină africană. Planul de măsuri se poate modifica în funcție de necesitățile identificate pe parcursul implementării măsurilor, dar și de evoluția bolii”, a mai adăugat Silviu Ungur, prefect de Maramureș.

Virusul pestei porcine africane nu afectează oamenii și nu există risc de îmbolnăvire, dar are un impact la nivel social și economic în zonele cu boala confirmată.

Lasă un comentariu

error: Conținut protejat !!