Vinerea Mare, ziua răstignirii Domnului Isus Hristos

Vinerea Mare este ultima zi de vineri înainte Paștelui, respectiv ultima vineri din Postul Mare. Această zi, este numită și Vinerea Paștelui, Vinerea Patimilor, Vinerea Neagră sau Vinerea Seacă.

Se numește Vinerea Paștilor, pentru că este ultima vineri dinaintea Paștelui deoarece în această zi a pătimit și a fost răstignit Iisus Hristos. I se spune și Vinerea Seacă pentru că unii creștini țin în această zi un post sever, numit și post negru. Este una dintre cele trei zile de sărbătoare religioasă creștină numite “Triduum Sacrum” din care fac parte: Joia Mare, Vinerea Mare și Sâmbăta Mare.

După credința creștină, în această zi a avut loc moartea lui Isus, care a fost răstignit pe cruce pentru răscumpărarea neamului omenesc de sub jugul păcatului strămoșesc. Astfel, Vinerea Mare este o zi de mare doliu a întregii creștinătăți.

Slujbele din această zi cuprind: Denia de Joi seara, în timpul căreia se citesc „Cele douăsprezece Evanghelii“, care vorbesc despre Pătimirile Domnului, ”Ceasurile împărătești” au loc vineri dimineața, Vecernia, în timpul căreia se face și „Punerea în mormânt“ sau scoaterea Epitafului în mijlocul bisericii, spre închinare și Pavecernița.

Vinerea Mare este cinstită prin participarea la slujba Prohodului Domnului.

Lasă un comentariu

error: Conținut protejat !!