Folosirea banilor europeni constituie o oportunitate care trebuie valorificată. Uniunea Europeană alocă bani, dar realizarea proiectelor și calitatea lucrărilor executate sunt în responsabilitatea autorităților locale.
În municipiul nostru sunt mari probleme în acest sens, în majoritatea celor 27 de imobile desemnate pentru a fi anvelopate lucrările stagnează, sunt amânate sau incorect realizatre. Mi-au trimis mesajel locatarii imobilelor in cauză descriind situația reală în teren, total nemulțumiți fiind atât de firma constructoare din Tg Mureș cât și de implicarea Primăriei Baia Mare…
”Ce blestem pe capul nostru să nu fim în stare să realizăm niște lucrări de construcții simple, finanțate din bani europeni. Veniți să vedeți ce bătaie de joc există la fața locului: plăcile amplasate și fixate incorect, finisajele efectuate parțial sau necorespunzător, apa care pătrunde deja în balcoane și mucegaiul care deja s-a format sub plăcile izolante. Cine îi verifică pe acești oameni, unde este dirigintele de șantier dar mai ales ce fac angajații Primăriei care ar trebui să verifice și să recepționeze fazele lucrărilor. Trebuie intervenit până nu este prea târziu și reluată lucrarea la care termenul de finalizare a fost deja depășit.”
”La noi, în blocul Semilună au pornit cu stângul din start când s-au apucat să schimbe ferestrele în plină iarnă. Unde s-a mai pomenit asemenea aberație mai ales că se foloseau tehnologii și materiale necorespunzătoare perioadei frigului. Vă trimitem fotografii să vedeți cum au pus spuma de fixare a termopanelor, ce spații goale există și cum intră frigul și umezeala prin locurile respective. Nici dacă îi plăteau să muncească prost nu reușeau un asemenea dezastru! Iar în această perioadă când s-ar putea acționa din plin constructorul nu are oameni pe șantier. Oare așteaptă să vină iarăși iarna ca să lucreze?”
În comisa de monitorizare a proiectelor am solicitat domnului director Radu Bolchis să mă informeze despre situația șantierelor unde se execută lucrări pe fonduri europene. Răspunsul a fost descurajant, menționând că nu se lucrează la blocul Semiluna și în alte locații pentru că firma din Tg Mureș nu are angajați, dirigintele de șantier demisionează, iar calitatea lucrărilor lasă de dorit. Cât despre termene, contractele de execuție au fost deja prelungite până în luna februarie 2023.
Exasperați să tot reclame starea de fapt fără ca autoritățile locale să ia măsuri, locatarii au decis să reclame situația Ministrului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației și la OPC solicitând o comisie de anchetă care să stabilească cine sunt responsabili pentru eșecul proiectului dispunând și măsuri urgente pentru realizarea corectă și urgentă a lucrărilor.
Trebuie urgent inventariate problemele din fiecare apartament. Trebuie realizate ședințe de comandament săptămânale la fața locului cu executantul lucrărilor și cu beneficiarii finali (băimărenii din imobilele respective – care și ei plătesc o cotă-parte din lucrare), cu dirigintele de șantier, verificat calitatea lucrărilor și stabilit strategia de urmat astfel încât până la sezonul rece lucrările să fie finalizate.
Baia Mare are un viitor cert doar dacă administrația publică manifestă responsabilitate în realizarea proiectelor finanțate cu fonduri de la Uniunea Europeană.
Bogdănel Gavra, consilier local
Foto-Bogdănel Gavra FB