Vicepreședintele Consiliului Județean Maramureș, Doru Alexandru Lazăr, a primit ieri vizita doamnei Emma Harriet Nicholson, Baroneasă de Winterbourne, la Centrul Școlar de Educație Incluzivă din Sighetu Marmației. Baroneasa se află zilele acestea într-o vizită în Ucraina și România, pentru a sprijini, prin intermediul Fundației Internaționale Amar, copiii refugiați din calea războiului și pe cei cu dizabilități din zonă.
Cei doi oficiali, împreună cu inspectorul școlar general Anca Hendea, directorul școlii, Liliana Vîrsta, și primarul municipiului Sighetu Marmației, Vasile Moldovan au vizitat unitatea de învățământ și au participat la activitățile pregătite de copii. Totodată, au avut un schimb de opinii privind modul în care sunt tratați copiii cu nevoi speciale din România, precum și cei refugiați din Ucraina.
Emma Nicholson a apreciat în mod deosebit evoluția sistemului de educație și protecție din România de la situația tristă de după 1989 și lucrurile extraordinare pe care le-a descoperit azi în școala vizitată.
Vicepreședintele Doru Alexandru Lazăr a prezentat baronesei acțiunile desfășurate de Consiliul Județean Maramureș din primele zile de la izbucnirea războiului și până azi.
„Județul Maramureș este în prima linie în gestionarea crizei refugiaților din Ucraina și putem spune că am reușit să gestionăm, în cooperare cu autorități publice, societatea civilă, ONG-uri și mediul de afaceri, toate situațiile ivite. Desigur, mai e nevoie de mult ajutor și dedicare, deoarece vor continua să apară probleme și pe viitor. Contăm și pe ajutorul și implicarea dumneavoastră,” a subliniat vicepreședintele Consiliului Județean, Doru Alexandru Lazăr.
Un alt subiect al întâlnirii l-a reprezentat ajutorul de care ucrainenii din Transcarpatia și Ivano-Frankivsk au nevoie în viitorul apropiat, pentru a putea gestiona situația copiilor rămași orfani în urma războiului.
Fundația Internațională Amar și Baroneasa de Winterbourne, Emma Harriet Nicholson, se vor implica în această problemă cu prioritate în următoarea perioadă.
La Centrul Școlar de Educație Incluzivă de la Sighet învață peste 130 de elevi cu nevoi speciale.