Luna ar fi cu 40 de milioane de ani mai veche decât s-a crezut

Un nou studiu realizat pe micuţele grăunţe de zircon din mostrele de sol selenar obţinute în perioada misiunilor Apollo sugerează că satelitul natural al Terrei s-ar fi format cu 40 de milioane de ani mai devreme decât se credea, transmite site-ul sciencealert.com titrat de Agerpres.

Studiul urmează să fie publicat în jurnalul Geochemical Perspectives Letters.

Acest lucru înseamnă că Luna are vârsta de cel puţin 4,46 de miliarde de ani, conform echipei de cercetători coordonaţi de geologul Jennika Greer, de la Universitatea din Glasgow – adică cu puţin mai tânără decât Pământul, a cărui vârstă este estimată la 4,54 miliarde de ani.

Conform oamenilor de ştiinţă, Luna s-a format la puţin timp după Terra, în urmă cu aproximativ 4,4 miliarde de ani, pe când Sistemul Solar era tânăr. Atunci, o planetă de dimensiunea aproximativă a lui Marte s-ar fi ciocnit cu Pământul. În urma ciocnirii, un uriaş nor de resturi a fost proiectat în spaţiu, formând inele pe orbita Pământului. Ulterior, materia care forma aceste inele s-a agregat rezultând Luna.

„Aceste cristale (de zircon n.r.) sunt cele mai vechi dovezi formate după impactul gigantic”, a declarat cosmochimistul Philipp Heck de la Universitatea din Chicago. „Şi pentru că ştim cât de vechi sunt aceste cristale, ele servesc ca reper pentru cronologia selenară”.

Nu se ştie cu precizie cum şi când s-a format Luna, dar prezenţa pe Lună a MATERIALUL INTEGRAL AICI

Lasă un comentariu

error: Conținut protejat !!