Customize Consent Preferences

We use cookies to help you navigate efficiently and perform certain functions. You will find detailed information about all cookies under each consent category below.

The cookies that are categorized as "Necessary" are stored on your browser as they are essential for enabling the basic functionalities of the site. ... 

Always Active

Necessary cookies are required to enable the basic features of this site, such as providing secure log-in or adjusting your consent preferences. These cookies do not store any personally identifiable data.

No cookies to display.

Functional cookies help perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collecting feedback, and other third-party features.

No cookies to display.

Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics such as the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.

No cookies to display.

Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.

No cookies to display.

Advertisement cookies are used to provide visitors with customized advertisements based on the pages you visited previously and to analyze the effectiveness of the ad campaigns.

No cookies to display.

O echipă de cercetători din Singapore transformă coji de durian în plasturi antibacterieni - Ziarul de Maramures

O echipă de cercetători din Singapore transformă coji de durian în plasturi antibacterieni

O echipă de cercetători de la Nanyang Technological University (NTU) din Singapore încearcă să combată fenomenul risipei alimentare transformând coji de durian în plasturi cu gel antibacterieni, informează Reuters, titrat de Agerpres.

Din cojile de fruct tăiate felii şi congelate, oamenii de ştiinţă extrag pudră de celuloză care este apoi amestecată cu glicerină. Mixtura devine un hidrogel moale care este apoi secţionat sub forma unor plasturi.

”În Singapore, consumăm circa 12 milioane de fructe de durian pe an, iar în afara pulpei fructului, nu putem face mare lucru din coajă şi seminţe, care pot astfel cauza poluarea mediului”, a spus profesorul William Chen, directorul programului de ştiinţă şi tehnologie alimentară din cadrul NTU. Cojile, care reprezintă mai mult de jumătate din compoziţia fructului de durian, sunt de obicei aruncate şi arse, contribuind la risipa alimentară.

Chen a mai spus că această tehnologie poate totodată transforma şi alte deşeuri alimentare, precum boabe de soia şi resturi de cereale, în hidrogel, contribuind astfel la limitarea risipei alimentare în această ţară.

În comparaţie cu plasturii tradiţionali, bandajele organice din hidrogel pot păstra suprafaţa rănită rece şi umedă, ceea ce poate grăbi vindecarea.

Potrivit cercetătorilor, utilizarea materialelor reziduale şi a drojdiei pentru bandajele antimicrobiale este mai eficientă din punctul de vedere al costurilor decât producţia de plasturi convenţionali, ale căror proprietăţi antimicrobiale provin din componente metalice mai scumpe, cum ar fi ioni de argint şi cupru.

Un negustor de durian, Tan Eng Chuan, spune că, în plin sezon, prelucrează cel puţin 30 de lădiţe în fiecare zi – aproximativ 1.800 de kilograme. Posibilitatea folosirii şi a părţilor din fruct care de obicei sunt aruncate este o inovaţie care poate transforma consumul durianului într-o activitate ”mai sustenabilă”.

Lasă un comentariu

error: Conținut protejat !!