Rămăşiţele unei noi specii de dinozaur gigantic, descoperite în Argentina - Ziarul de Maramures

Rămăşiţele unei noi specii de dinozaur gigantic, descoperite în Argentina

Paleontologii au anunţat descoperirea în Argentina a rămăşiţelor unei noi specii de dinozaur gigantic, care se remarcă printr-un cap enorm şi membre superioare de mici dimensiuni, informează AFP și Agerpres.

Botezat Meraxes gigas – după numele unui dragon care apare în serialul ”Game of Thrones” -, acest prădător carnivor a fost descoperit în urma săpăturilor efectuate pe o perioadă de patru ani în nordul Patagoniei argentiniene. Prima dată a fost găsit craniul, încă din 2012.

”Am câştigat la loto, l-am descoperit din prima dimineaţă” de săpături, a explicat pentru AFP Peter Makovicky din cadrul Universităţii Minnesota, Statele Unite.

Craniul măsoară peste 1,20 metri, iar animalul peste 10 metri, la o greutate de circa patru tone. Dar membrele superioare nu erau mai lungi de 60 de centimetri ”echivalentul a jumătate din craniu”, iar animalul nu putea să le utilizeze pentru a-şi ”atinge cavitatea bucală”, a precizat cercetătorul. Echipa de oameni de ştiinţă, care a publicat rezultatele acestor cercetări în revista ştiinţifică Current Biology, apreciază că dimensiune mică a membrelor superioare oferea animalului un anumit avantaj pentru a supravieţui.

Potrivit lui Makovicky, pe măsură ce capul creştea, devenea instrumentul dominant din arsenalul prădător, asumând funcţia pe care membrele superioare o îndeplineau la specii mai mici. Juan Canale, coautor al studiului şi şef de proiect al muzeului Ernesto Bachmann din Neuquen, în sudul Argentinei, merge încă şi mai departe cu explicaţiile.

”Sunt convins că aceste membre reduse ca dimensiuni aveau o funcţie. Scheletul arată importate inserţii musculare şi centuri pectorale dezvoltate complet, labele fiind prevăzute aşadar cu muşchi puternici”, a explicat el într-un comunicat.

”Îşi puteau utiliza membrele pentru comportamentul reproductiv, cum ar fi să ţină femela în timpul împerecherii sau pentru a se sprijini după o pauză sau o cădere”.

Meraxes au trăit pe Terra în urmă cu 90 până la 100 de milioane de ani, în perioada cretacică, într-o epocă când regiunea era mai umedă, mai împădurită şi mult mai aproape de mare, a subliniat Makovicky. Aceştia puteau trăi aproximativ 40 de ani, o vârstă avansată pentru dinozauri. Vânau probabil sauropozi, specie care a trăit în aceeaşi epocă şi ale căror resturi au fost descoperite în situl unde au fost realizate săpăturile. Cu numeroase creste, caneluri, umflături şi mici coarne prezente în regiunea capului, Meraxes ”avea cu siguranţă un aer foarte impunător, semăna cu un gargui”, a explicat Makovicky.

”Sunt acele caracteristici care, la animalele în viaţă, fac deseori obiectul unei selecţii sexuale”, a subliniat cercetătorul, precizând că aceste specii îşi utilizează craniul masiv asemenea unui ”panou de afişaj” pentru a se face remarcat de potenţiali parteneri.

Lasă un comentariu

error: Conținut protejat !!