Un grup de cercetători australieni au descoperit rămăşiţele unui dinozaur zburător uriaş, descris că un „dragon de temut”, care a survolat teritoriului australian în perioada Cretacicului, au informat surse academice citate de EFE, titrate de Agerpres.
Cu aripi de şapte metri lungime şi botul în formă de lance, acest plesiozaur ar fi fost „o fiară de temut”, notează într-un comunicat Tim Richards, conducător al echipei de cercetători ai Universităţii din Queensland care a studiat dinozaurul. Fiara preistorică, care a fost denumită „Thapunngaka shawi”, semăna foarte mult cu un dragon, a precizat Richards. Descrierea acestui Plesiosaurus se bazează pe fosila unei mandibule care a fost descoperită în iunie 2011 de localnicul Len Shaw pe terenul localităţii Wanamara, dintr-o zonă izolată a statului Queensland, din estul Australiei.
Cercetătorii au calculat că acest dinozaur avea craniul de un metru şi avea un bot prevăzut cu 40 de colţi care îi permiteau să se hrănească cu peşti din vechea Mare Eromanga din timpul Cretacicului, perioadă care a început acum 145 de milioane de ani şi s-a încheiat în urmă cu 66 de milioane de ani.
Dinozaurii Thapunngaka shawi, care se crede că au fost primele sauropode cu oase dorsale care zburau şi erau perfect adaptaţi zborului de propulsie, aveau osatura relativ uşoară, spun cercetătorii.
Potrivit lui Steve Salisbury, coautor al articolului, mandibula inferioară uriaşă a acestuia este similară unei mandibule superioare de plesiozaur, este cea mai mare descoperită până la această dată în Australia. Este posibil, notează autorul studiului, ca o astfel de mandibulă să fi jucat un rol în dinamica zborului acestor creaturi.
Numele acestui dinozaur zburător vine de la ngaka (nga-ga) şi thapun (ta-boon), care în limba aborigenă din Wanamara înseamnă „gură” şi „lance”, în timp ce „shawy” vine de la numele celui care l-a descoperit.