Sistem de fortificaţii antic, descoperit pe o insulă italiană - Ziarul de Maramures

Sistem de fortificaţii antic, descoperit pe o insulă italiană

Cercetătorii au descoperit un sistem ascuns de fortificaţii, îngropat sub un sat datând din Epoca Bronzului, în Italia, informează livescience.com și Agerpres.

Denumită Villaggio dei Faraglioni, aşezarea se află în Ustica, o mică insulă la nord de Sicilia. Are ”un plan urban ordonat”, alcătuit din colibe şi drumuri înguste construite în extremitatea nordică a insulei, potrivit unui comunicat al Institutului italian pentru geofizică şi vulcanologie (INGV).

Cu ajutorul unor instrumente precum georadar şi tomografie electrică (care permite fotografiere în subteran), o echipă de arheologi şi geologi au descoperit fragmente dintr-un zid îngropat, potrivit unui studiu publicat în numărul din ianuarie al revistei Applied Geophysics.

Sistemul de fortificaţie din piatră, sub forma unui arc, pe care cercetătorii l-au descris precum un ”zid impunător”, are 250 de metri lungime şi o înălţime de 4-5 metri, potrivit comunicatului.

Deşi situl a fost excavat de mai multe ori din anii 1970, este pentru prima dată când cercetătorii au observat fortificaţiile ascunse.

”Graţie (instrumentelor), a fost posibilă localizarea cu precizie şi într-un mod non-invaziv a fundaţiilor adânci ale (structurii) precum şi zidul, care a îndeplinit funcţiile de prima barieră defensivă”, a precizat într-un comunicat Vincenzo Sapia, un geofizician în cadrul INGV.

Satul fortificat a fost locuit în perioada 1400-1200 î. Hr, iar cercetătorii îl consideră ”una dintre cele mai bine conservate aşezări mediteraneene din acele vremuri”, potrivit comunicatului.

”Descoperirea noastră deschide o nouă fereastră asupra înţelegerii acestui sat antic, sugerând o complexitate defensivă care depăşeşte aşteptările”, a declarat Franco Foresta Martin, director al Laboratorului muzeului de ştiinţele pământului din Ustica, asociat al INGV, se mai precizează în comunicat. ”Tehnologia geofizică ne permite… să scoatem la iveală straturi ascunse ale istoriei, deschizând calea pentru investigaţii ulterioare, fără folosirea invazivă a excavărilor”.

Lasă un comentariu

error: Conținut protejat !!