Zeci de schelete preistorice, descoperite într-un mormânt vechi de 7.000 de ani în Oman - Ziarul de Maramures

Breaking News

Zeci de schelete preistorice, descoperite într-un mormânt vechi de 7.000 de ani în Oman

Arheologii au descoperit rămăşiţele a zeci de persoane îngropate în urmă cu 7.000 de ani într-un mormânt din piatră aflat pe teritoriul Oman, în Peninsula Arabică, potrivit livescience.com și Agerpres-detalii aici.

Mormântul, situat în apropiere de Nafun, în provincia Al Wusta (centru), este una dintre cele mai vechi structuri construite de om şi descoperite pe teritoriul Omanului. Necropola se află într-o zonă deşertică, în apropiere de coastă.

”Niciun alt mormânt din Epoca Bronzului sau mai vechi nu este cunoscut în zonă”, a declarat Alžběta Danielisová, arheolog în cadrul Institutului de Arheologie din Republica Cehă, cu sediul în Praga. ”Este complet unic”.

Danielisová este conducătoarea excavărilor realizate de institut, care face parte din Academia Cehă de Ştiinţe (CAS). Mormântul propriu-zis a fost descoperit în urmă cu 10 ani graţie unor fotografii satelitare şi, potrivit arheologilor, ar data dintr-o perioadă cuprinsă între anii 5000 î.e.n şi 4600 î.e.n.

Mormânt antic

Pereţii mormântului au fost construiţi din rânduri de lespezi înguste din piatră denumite ashlar, iar în interior se află două camere funerare divizate în compartimente individuale. Întregul mormânt era prevăzut cu un acoperiş din ashlar, care s-a prăbuşit parţial, probabil din cauza ploilor din sezonul musonic.

Mai multe ”mănunchiuri de oase” au fost descoperite în camerele funerare, ceea ce sugerează că trupurile erau lăsate să se descompună înainte de a fi depozitate în mormânt; craniile erau plasate în apropierea zidului exterior, iar oasele lungi, îndreptate înspre centrul încăperii.

Rămăşiţe similare au fost descoperite într-un mormânt mai mic, lângă mormântul principal; arheologii sunt de părere că acesta a fost construit puţin mai târziu. Danielisová spune că, potrivit dovezilor, morţii de acolo au fost îngropaţi în perioade diferite. Alte trei morminte ale unor oameni din cultura Samad, care au trăit mii de ani mai târziu, au fost descoperite în apropiere. Agerpres-detalii aici.

Lasă un comentariu

error: Conținut protejat !!