Un val de caniculă timpurie ar putea aduce temperaturi record în SUA - Ziarul de Maramures

Un val de caniculă timpurie ar putea aduce temperaturi record în SUA

Aproape toate regiunile din vestul Statelor Unite au fost plasate săptămâna aceasta sub ”alertă roşie” din cauza unui val de caniculă extrem de timpurie, care ar putea aduce în unele zone temperaturi de până la 50 de grade Celsius, informează AFP, preluat de Agerpres.

”Un val de caniculă prelungită şi potenţial record este în curs de a traversa vestul Satelor Unite”, afectând în total circa 50 de milioane de persoane, au avertizat serviciile meteorologice americane. Temperaturile maxime vor varia în funcţie de regiuni, ”dar tendinţa este mult deasupra valorilor normale, adică extrem de ridicată”, iar fenomenul va dura cel puţin până în weekend, au mai precizat acestea.

În medie, temperaturile vor fi cu 11 grade Celsius mai ridicate decât mediile sezoniere, iar în zonele aride şi deşertice din Arizona şi Nevada este posibil să se înregistreze valori record.

Luni spre exemplu, în oraşul Phoenix s-a înregistrat o temperatură de 46 de grade Celsius, iar mercurul din termometre ar putea ajunge la 48 de grade Celsius la sfârşitul săptămânii, potrivit celor mai recente previziuni, cu minime care se vor situa peste 30 de grade Celsius în timpul nopţilor.

Astfel de condiţii sunt ”rare, periculoase şi mortale”, au avertizat experţii.

În statul vecin Nevada, Las Vegas riscă să bată recordul de căldură stabilit în 1940, dacă mercurul termometrelor va depăşi miercuri 46,5 grade Celsius. Un episod atât de extrem şi de prelungit de caniculă nu a mai fost înregistrat în această regiune de la începutul verii lui 2013, potrivit presei locale.

Autorităţile au instalat ”centre pentru răcorire” în diferite puncte din oraş şi au organizat, în colaborare cu mai mulţi ”influenceri” specializaţi, o campanie de sensibilizare privind pericolele la care sunt expuse animalele de companie, precum şi proprietarii acestora pe perioada caniculei.

Recordul mondial de temperatură a fost înregistrat oficial pe 10 iulie 1913, nu departe de Las Vegas, în porţiunea californiană din Valea Morţii: 56,7 grade Celsius.

În afara impactului sanitar al caniculei, autorităţile se tem şi de alte consecinţe ale căldurii extreme, cum ar fi incendiile de pădure, extrem de timpurii şi de intense anul acesta şi agravate de seceta prelungită care domneşte în vestul Statelor Unite.

Potrivit celor mai recente date ale agenţiilor guvernamentale, 88% din regiune este afectată de secetă, inclusiv tot teritoriul statelor California, Oregon, Utah şi Nevada. Solurile aride şi vegetaţia uscată creează la rândul lor condiţiile propice pentru o creştere a temperaturilor, instaurând un cerc vicios devastator.

Lasă un comentariu

error: Conținut protejat !!