Peste 3.182 de elevi din clasele a XII-a și 569 de elevi din clasa a XIII-a, proveniți din 36 de unități de învățământ susțin, începând de astăzi, 22 martie 2021, simulările pentru examenul național de Bacalureat.
Scopul acestor simulări este de a-i sprijini pe elevi să se familiarizeze cu rigorile unui examen național de bacalaureat și cu scopul de a optimiza rezultatele obținute de către elevii din învățământul preuniversitar la finalul studiilor liceale.
Disciplinele la care se organizează simularea probelor scrise ale examenului național de bacalaureat pentru elevii clasei a XII-a și a XIII-a seral/frecvență redusă, în anul școlar 2020 – 2021, sunt: limba și literatura română, limba și literatura maternă (pentru elevii de la toate filierele, profilurile și specializările, care au urmat studiile liceale într-o limbă a minorităților naționale), matematică, istorie, fizică, chimie, biologie, informatică, geografie, logică, argumentare şi comunicare, psihologie, economie, sociologie, filosofie.
Prima probă scrisă este la limba și literatura română.
Calendarul simulării examenelor:
22 martie 2021 Proba E) a) – probă scrisă – Limba și literatura română
23 martie 2021 Proba E) c) – probă scrisă – proba obligatorie a profilului
24 martie 2021 Proba E) d) – probă scrisă – proba la alegere a profilului și specializării
25 martie 2021 Proba E) b) – probă scrisă – Limba și literatura maternă
31 martie 2021 Afișarea rezultatelor
Rezultatele obținute de elevi la simularea evaluării naționale pentru absolvenții clasei a VIII-a şi la simularea probelor scrise ale examenului național de bacalaureat, în anul școlar 2020 – 2021, sunt analizate la nivelul fiecărei unități de învățământ în care s-au desfășurat aceste simulări, prin discuții individuale cu elevii, dezbateri la nivelul clasei, ședințe cu părinții, precum şi la nivelul consiliului profesoral, în vederea adoptării unor măsuri pentru îmbunătățirea performanțelor școlare.
Notele obținute la simulările naționale nu se trec în catalog. Prin excepție, la solicitarea scrisă a elevului, notele obținute la simulările naționale pot fi trecute în catalog.
Având în vedere recentele evoluții epidemiologice, pentru a asigura pregătirea nediscriminatorie în vederea susținerii examenelor naționale (determinante pentru viitorul tinerilor), Ministerul Educației completează Ordinul 3.449/2021, privind organizarea simulării evaluării naționale pentru absolvenții clasei a VIII-a și a simulării probelor scrise ale examenului național de bacalaureat în anul școlar 2020-2021. Astfel, elevii înmatriculați în unitățile de învățământ din localitățile în care incidența cumulată în ultimele 14 zile a depășit nivelul de 6/1.000 de locuitori vor putea susține simulări ale examenelor naționale, cu prezență fizică, după încetarea măsurilor de carantinare, conform unui calendar aprobat de inspectoratele școlare, dar nu mai târziu de 15 mai 2021. În această situație, subiectele vor fi elaborate la nivelul inspectoratelor școlare, a transmis Inspectoratul Școlar Județean Maramureș.