Primarul Ioan Miculaiciuc, trimis în judecată de DNA-BT Baia Mare - Ziarul de Maramures

Primarul Ioan Miculaiciuc, trimis în judecată de DNA-BT Baia Mare

Primarul localității Repedea, Ioan Miculaiciuc a fost trimis în judecată de procurorii Direcției Naționale Anticorupție-Serviciul teritorial Cluj-Biroul Teritorial Baia Mare pentru săvârșirea unor fapte de corupție. Dosarul a fost trimis la Tribunalul Maramureș.

Vă redăm integral comunicatul de presă transmis astăzi pe adresa redacției ziaruldemaramures.ro de DNA:

MICULAICIUC IOAN, primar al comunei Repedea, județul Maramureș, în sarcina căruia s-a reținut comiterea infracțiunilor de:
– obținere ilegală de fonduri, în formă continuată,
– uz de fals în formă continuată,
– abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată,
– luare de mită,

Persoană fizică, administrator al unei societăți comerciale, în sarcina căruia s-a reținut comiterea infracțiunilor de:
– fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată,
– complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată,
– dare de mită.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut, în esență, următoarea stare de fapt:

În cursul anului 2018, în contextul derulării contractului de lucrări pentru realizarea obiectivului de investiții: „Reabilitarea și modernizarea Liceului Tehnologic Repedea, Corp A, B și C” inculpatul Miculaiciuc Ioan, în calitate menționată mai sus, ar fi depus la Ministerul Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene mai multe declarații false în care ar fi precizat în mod necorespunzător realității faptul că lucrările pentru care s-au emis mai multe facturi de către liderul unei asocieri de firme (care subcontractase lucrările respective societății celuilalt inculpat) au fost realizate și recepționate. În realitate, lucrările respective fie nu au fost executate, în totalitate sau parțial, fie nu au fost recepționate. Ulterior, după primirea fondurilor nerambursabile (Programul național de dezvoltare locală (PNDL)), în valoare totală de 2.269.337 lei, cu încălcarea prevederilor legii privind finanțele publice locale, inculpatul Miculaiciuc Ioan ar fi achitat contravaloarea facturilor respective. Pentru acest „serviciu” dar și pentru ca societatea omului de afaceri să încheie noi contracte de lucrări cu comuna Repedea edilul ar fi pretins de la acesta suma de 150.000 – 200.000 lei din care ar fi primit în două tranșe, printr-un intermediar, suma totală de 99.000 lei (40.000 de lei în 31.12.2018 și 59.000 lei în 03.01.2019).
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației s-a constituit parte civilă în cauză.

În cauză au fost dispuse măsuri asigurătorii față de inculpatul Miculaiciuc Ioan.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Maramureș cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție. Menționăm că prezentul comunicat a fost întocmit în conformitate cu art. 28 alin. 4 din Ghidul de bune practici privind relația sistemului judiciar cu mass media, aprobat prin Hotărârea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 197/2019.

Lasă un comentariu

error: Conținut protejat !!