50 de olari făceau parte din Centrul de ceramică al orașului Baia Sprie în anul 1780. Astăzi, Dan Leș este cel mai de seamă reprezentant al breslei olarilor

Cultura a fascinat dintotdeauna sufletul omenesc, reconfortându-i experimentele spiritului în deplina demnitate ontologica, revigorând tradițiile populare și perpetuarea elementului românesc.

Încă din secolul al XVII-lea în Baia Sprie a existat un centru de ceramică, alcătuit din bresle de olari. În anul 1780 în oras erau 50 de meșteri olari, însă după aproape 160 de ani, mai exact din anul 1938, numărul acestora a început să scadă.

Aceștia locuiau pe strada Olarilor, stradă ce-și păstrează denumirea și astăzi.

Prelucrarea lutului și tehnica modelarii vaselor nu se deosebește mult de tehnica celorlalte centre de ceramică din țară. Ca elemente de decor, predomina formele geometrice și cele vegetale. Centrul de ceramică de la Baia Sprie se încadrează în familia ceramicii românești zmălțuită și nezmălțuită.

Astăzi, cel mai de seamă reprezentant al breslei olarilor din Baia Sprie este Daniel Leș, care, în ciuda tinereții lui, a ajuns să fie recunoscut atât în țară, cât și în străinătate, prin creatiile de excepție pe care le modelează cu atâta talent și suflet, scrie Primăria orașului Baia Sprie pe www.baiasprie.ro .

Aurel Pop, reprezentant al școlii băimărene de pictură

În Baia Sprie se află și astăzi casa în care a pictat, între anii 1932-1960, unul dintre cei mai de seama reprezentanti ai scolii baimarene de pictură, Aurel Pop. Prieten cu Adi Indre și Nicolae Tonitza, Aurel Pop a adus cu el în orașul Baia Sprie, de-a lungul timpului, mulți pictori de seamă ai vremii.

Aurel Pop devine mesagerul unei arte profund realiste si umaniste, pictând aspecte din munca și viața grea a minerilor din Baia Sprie.

Despre Casa de cultura din Baia Sprie, una din cele mai valoroase instituții din zonă, dar și despre personalitățile care au avut un aport însemnat în dezvoltarea culturală a orașului puteți citi aici – Cultura orașului Baia Sprie.

Foto 1-Lucrare realizată de Dan Leș, olar

Lasă un comentariu

error: Conținut protejat !!