Turnul Ștefan veghează semeț asupra centrului vechi al municipiului Baia Mare - Ziarul de Maramures

Turnul Ștefan veghează semeț asupra centrului vechi al municipiului Baia Mare

Mărețul edificiu nu este doar un important obiectiv istoric, ci și un adevărat reper cultural. La sfârșitul anilor ’90, în acest spațiu s-a desfășurat manifestarea intitulată ”Poezia din Turn”, inițiativa aparținându-i actorului băimărean Paul Antoniu.

Atât exponenții Școlii băimărene de pictură, cât și alți artiști plastici de renume au fost fascinați de silueta bătrânului turn cu orologiu și pridvor țărănesc la mansardă, motiv pentru care a fost imortalizat, din diferite unghiuri, în memorabile opere de artă.

Cea mai recentă reabilitare a turnului s-a făcut în perioada 2011-2015. De atunci se permite accesul publicului care, pe o scară cu 165 de trepte, poate urca până în foișorul Turnului Ștefan, care era folosit în trecut de pompieri pentru supravegherea orașului și localizarea incendiilor.

Turnul Ștefan este turnul-clopotniță al fostei biserici cu hramul „Sfântul Rege Ștefan” din Baia Mare. Acesta este situat între străzile Crișan și 1 Mai, în imediata apropiere a Pieții Libertății – Piața Centrală (Circulus fori) – a vechiului oraș.

Scurt istoric

Prima atestare documentară a bisericii parohiale „Sfântul Ștefan”, de rit romano-catolic, datează încă din anul 1347, însă construcția este inaugurată oficial abia în anul 1387. Turnul, construit din piatră masivă, a fost ridicat la inițiativa principelui Ioan de Hunedoara, pentru a marca victoria de la Ialomița (1442) împotriva otomanilor. Construcția turnului începe după  1446, însă este finalizată abia în anul 1468, sub domnia lui Matia Corvinul.

Clopotul, care cântărește peste două tone, a fost turnat la Arad în 1561, dar a fost montat în turn abia în 1925.

 

Lasă un comentariu

error: Conținut protejat !!