Radu Macrinici, directorul Teatrului Municipal Baia Mare a declarat ca fiind deschis Festivalul Internațional ”Atelier”.
Deschiderea evenimentului cultural a avut loc ieri, 23 iunie, la ora 17.30, fiind urmată de vizionarea spectacolului ”DEKAROOM” în regia lui Andrei Dinu și Raul Hotcaș.
Vă redăm integral, spectacolele care se vor juca în cadrul Festivalului Internațional ”Atelier”.
Miercuri / 23 iunie / ora 18.00 / Sala Păpuși
”VAN DAN – 10 ani de sânge murdar” / regia Dragoș Călin / Teatrul Național „Aureliu Manea” din Turda (sold out)
Recenzie-„… mi-am dat seama că eu nu pot să opresc suferința pe care i-o provoc, tot plânsul… Mai degrabă mă duc în droguri. Și într-o seară am început să mă îmbrac și m-a întrebat unde plec și i-am spus că plec. Definitiv. Și am plecat definitiv.”
Preț bilet: 15 lei
Miercuri / 23 iunie / ora 20.30 / foaierul teatrului – vernisajul expoziției ”Teatru Mic”, a artistului plastic Dorel Topan
Miercuri / 23 iunie / ora 21.00 / scena mare (cu publicul în sală)
”METAMORFOZE” / regia muzicală: Bobo Burlăcianu / Teatrul de Nord Satu Mare – trupa Mihai Raicu
Recenzie-„Privit în secțiune, omul actual este eu social, gândac și eu lăuntric. Uneori, individul își lasă gândacul să adulmece lumea și să își caute semenii. Când se întâlnesc, cântă pe limba lor, o limbă în care fiecare cuvânt are șase picioare. Ideea spectacolului METAMORFOZE are la bază transformarea lui Gregor Samsa, eroul povestirii lui Franz Kafka, într-un gândac.”
Preț bilet: 15 lei
Joi / 24 iunie / ora 17.00 / scena mare (cu publicul în sală)
DI A LOG” / un spectacol cine-teatral de Radu Botar și Mălina Andrei / Teatrul ”Elvira Godeanu” din Târgu Jiu
Recenzie-„Mai suntem noi oameni? Și dacă, totuși, da …cum ? Mai e nevoie azi de visare, de poezie, de o viață cuprinsă, în drumul ei, între un trecut și un prezent, către viitor ? Un viitor ! Mai avem nevoie de poveste ? Ce e rău și ce e bine ? Ce mai e bine, azi ? Dar noi acum, cum suntem? Ce mai suntem ? ”
Preț bilet: 15 lei
Joi / 24 iunie / ora 19.15 / scena mare (cu publicul în sală)
”ÎN CORZI” – proiecție video / un spectacol de Alexis Rouvre / Espace Catastrophe Bruxelles (Belgia)
Recenzie-„Închis în lumea lui enigmatică, personajul lui Alexis Rouvre își petrece timpul făcând noduri. Nu dezleagă întrebările: le creează. Aidoma obiectelor care se formează și se desfac, scena se transformă într-un spațiu mental într-o perpetuă mișcare, o reflectare a călătoriei umane, la care suntem și noi martori. Cu sforile lui, artistul împletește și descoase o lume – lumea lui. Corzile sunt întinse, răsucite, apucând trupul bărbatului. Coloana sonoră țipă. Și el, ieșind din tăcerea lui.”
Preț bilet: 10 lei
Joi / 24 iunie / ora 21.45 / Muzeul Județean de Etnografie și Artă Populară Maramureș
”MAMA GRIGUȚĂ” adaptare după Eugène Labiche / regia Victor Olăhuț / CULTURĂ`N ȘURĂ & Teatrul de Comedie București
Recenzie-„Ne-am obișnuit să ne lăsăm odraslele în grija altora: la grădiniță, școală, after-school, meditații, înot, dansuri, cursuri de chineză și alte sporturi de performanță. Sau, plecăm să muncim în alte țări, deși știm că pot trece ani buni până când ne vom revedea copiii. Epoca lui Labiche, epoca secolului al XIX – lea, suferea de aceleași simptome, iar el le-a transpus într-o comedie în care reîntâlnirea părinte – copil e una plină de neprevăzut.”
*Intrarea liberă (în limita locurilor disponibile)
Accesul la acest eveniment (fiind organizat în aer liber) este permis, potrivit ordinului Ministerului Culturii și al Ministerului Sănătății, doar persoanelor vaccinate împotriva COVID-19 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, persoanelor care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR, făcut cu cel mult 72 de ore înainte, sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid, dar nu mai vechi de 24 de ore.
Hotărârea poate fi consultată aici: shorturl.at/cnDHU
Vineri / 25 iunie / ora 17.00 / scena mare (cu publicul în sală)
”VĂZDUH” – performance muzical pe texte de G. G. Byron, John M. Hull și Liviu Oros / regia Victor Olăhuț / CULTURĂ`N ȘURĂ & Teatrul Național „Radu Stanca” Sibiu
Recenzie-„Văzduh” este un performance muzical despre mirarea noastră de a ne afla aici și acum. Concertele din ”Patru anotimpuri” au prins sens pentru audiență abia atunci când autorul lor le-a însoțit de sonete descriptive. Noi am făcut drumul invers. Pornind de la text am extrapolat în muzică. N-am găsit încă un răspuns, dar drumul este unul extrem de incitant.”
Preț bilet: 15 lei
Vineri / 25 iunie / ora 21.30 / scena mare (cu publicul pe scenă)
”EMILIA ÎN TIMP DE PACE ȘI RĂZBOI” de Aldo Nicolaj / regia Radu Dinulescu / Teatrul Municipal Baia Mare (sold out)
Recenzie-„Aldo Nicolaj (1920 -2004) a fost unul dintre cei mai importanți dramaturgi italieni, unul dintre intelectualii preocupați de existența și viitorul oamenilor care au trait în jurul lui. Spectacolul ”Emilia în timp de pace și război” este povestea a cinci femei, cinci personaje a căror putere de a înfrunta provocările vieții vine tocmai din inepuizabila lor sensibilitate, empatie, sete de iubire, cruzime tandră și umor.”
Preț bilet: 20 lei
Sâmbătă / 26 iunie / ora 17.00 / scena mare (cu publicul pe scenă)
”AQUARIUS” după un text de Radu Macrinici / regia Norbert Boda / Teatrul Municipal Baia Mare
Recenzie-„Într-un timp al încercărilor, viața a doi frați (Emil, astrolog și Alex, un gamer nonconformist) se derulează sub semnul zodiacului, cu influențele sale planetare. Până la un punct, când Alex este interpelat de artistul bionic Stelarc, care anunță instaurarea Erei Vărsătorului, era spiritualului, a artei, a iubirii. O nouă viziune asupra vieții va prinde contur. Dar interconectivitatea planetară, datorită tehnologiei viitorului, este o armă cu două tăișuri. Rămas fără serviciu și părăsit de soție, Emil, fratele mai mare, își vinde corpul unei corporații mondiale pentru a-i putea fi accesate organele de către “mamuți”, bogătașii lumii. Un spectacol vizionar, în care își dau întâlnire prezentul cu viitorul, aflat la un click distanță, sub auspiciile misteriosului Vărsător.”
Preț bilet: 20 lei
Sâmbătă / 26 iunie / ora 21.30 / scena mare (cu publicul în sală)
Recenzie-”BURQA ȘI BASMA” după o idee de Radu Dinulescu / regia și coregrafia: Ahlam El Morsli (Maroc), Wajdi Gagui (Tunisia), Raul Hotcaș (România) / Teatrul Municipal Baia Mare
Recenzie-„Dedicat cercetării inovatoare în domeniul coregrafiei, scenografiei, artei digitale și scrierii dramatice, proiectul ”Burqa și basma” este un exemplu de colaborare între artiști individuali și operatori culturali din Africa de Nord și Europa Centrală și de Est. Spectacolul atinge un punct extrem de sensibil – violența împotriva femeii – temă care are conotații diferite, în funcție de cutume, tradiții și apartenențe religioase. Dar, indiferent de zona geografică, de calitatea culturală a spațiului exemplificat, de apartenența socială a subiecților, manifestările violenței au același impact uman, același profund efect degradant al grupului social în care se manifestă.”
Preț bilet: 15 lei
Duminică / 27 iunie / ora 18.00 / scena mare (cu publicul în sală)
”VĂDUVA KARNYÓ ȘI CEI DOI ZVĂPĂIAȚI” de Csokonai Vitéz Mihály / regia: Tapasztó Ernő / Szegedi Pinceszinház & Aradi Kamaraszínház (spectacol în limba maghiară cu subtitrare în limba română)
Recenzie-„Ce poate face o bătrână negustoare dacă nu mai are, de ani de zile, nicio veste despre soțul ei? Văduvă bogată fiind, primește bucuroasă armata pețitorilor! Doamna Karnyó este curtată de doi domni în același timp: în timp ce femeii îi place de Lipittlott, un mare iubitor al jocurilor de noroc, vicleanul Tipptopp face tot posibilul pentru a scăpa de rivalul său. Opera lui Csokonai este veche de peste 220 de ani, însă abundă de modernitate și de oportunități care așteaptă să fie exploatate. „Văduva Karnyó” este pusă în scenă de Compania de Teatru Aradi Kamaraszínház și Teatrul Pinceszínház din Szeged (Ungaria) într-un stil jucăuș și cu multă muzică, aducând a spectacol absurd de păpuși, cu actori în carne și oase.”
Preț bilet: 15 lei
Duminică / 27 iunie / ora 21.00 / SALA PĂPUȘI
”ASTĂZI MAI BINE NU M-AȘ FI ÎNTÂLNIT CU MINE ÎNSĂMI” După romanul omonim al laureateI NOBEL, Hertha Müller / (adaptare și interpretare: Simona Măicănescu)/ Association ART12PM PARIS (Franța) și Fundația Doina Levintza
Recenzie-„Astăzi mai bine nu m-aș fi întâlnit cu mine însămi” este spectacolul ce pune în scenă cartea cu același nume a Hertei Müller și scoate în evidență universul sufocant, dus la absurd din ultimii ani ai comunismului din România.
Gândit și interpretat de către actrița Simona Măicănescu, piesa de teatru este centrată pe povestea unei femei care își dorește să iasă din coșmarul pe care îl trăiește, ascunzând în hainele pe care le coase pentru export, bilete disperate prin care cere ajutorul. Totuși, aceste mesaje ajung în mâna securității de atunci și este acuzată de trădare. ”
Preț bilet: 15 lei
Luni / 28 iunie / ora 18.00 / scena mare (cu publicul în sală)
”ȘCOALA NEVESTELOR ” de J.B. Molière / Rescriere dramatică în versuri alexandrine de Adrian Nicolae / direcția de scenă: Victor Ioan Frunză / Centrul Cultural LUMINA din București
Recenzie-„După ce, în urmă cu câțiva ani, la Teatrul Metropolis, Victor Ioan Frunză punea în scenă Tartuffe sau Impostorul, într-una dintre cele mai valoroase creații realizate în ultimele decenii pe un text de Molière, Școala nevestelor apare acum ca o continuare a unei direcții regizorale și a unei direcții de cercetare în zona teatrului clasic pe care Victor Ioan Frunză și Trupa fără nume o susțin deja de zece ani, de când trupa există. Misoginismul, surprins în cea mai comică dintre ipostazele lui, cea a bărbatului care se îndrăgostește până la disperare de obiectul disprețului său, și feminismul, surprins într-un moment de „normalitate”, se ciocnesc și dialoghează într-o poveste în care tristețea și umorul se întâlnesc și adesea se confundă.” (Monica ANDRONESCU, „Amfiteatru”, decembrie 2020)
Preț bilet: 15 lei
Luni / 28 iunie / ora 11.00 / Sala de conferințe a Bibliotecii Județene ”Petre Dulfu” / colocviul ”Dante 700”, eveniment prilejuit de împlinirea a 700 de ani de la moartea lui Dante
Luni / 28 iunie / ora 21.15 / Sala Păpuși
”INFERNUL” după Dante Alighieri (proiecție video) / Un film realizat de MILANO FILMS în anul 1911 / Dedicat împlinirii a 700 de ani de la moartea lui Dante
Recenzie-„În anul 1308, Dante face un pas istoric: începe redactarea capodoperei sale intitulate COMEDIA, pe care o va finaliza cu puțin timp înainte de a muri. Epitetul va fi dat ulterior de Boccaccio în lucrarea ”Trattatello in laude di Dante” și apare pentru prima dată într-o ediție din 1555. Ideea poemului apare deja profetizată în ultimul capitol al ”Vieții Noi”. Ficțiunea poetică a ”Divinei Comedii” are la bază o alegorie fundamentală generală – călătoria în lumea de dincolo. Filmul mut ”Infernul”, realizat în anul 1911 de casa de producție MILANO FILMS și distribuit prin Cineteca di Bologna, este prima ecranizare după DIVINA COMEDIE, capodopera lui Dante Alighieri, de la a cărui moarte se împlinesc anul acesta 700 de ani.”
Preț bilet: 10 lei
Marți / 29 iunie / ora 16.30 / Sala păpuși
”OLÉ!” (proiecție video) / Interpretează Elodie Hatton (Franța) / Partener: Centrul de Cercetare în Arta Clovneriei din Montreal (Canada)
Recenzie-”Acest spectacol s-a născut din dorința de a confrunta arta clovnilor și dansul flamenco, cu convingerea intimă că ceva unic ar putea apărea din această întâlnire. Pe de o parte clovnul, acest personaj la marginea societății, excesiv, nerezonabil și plin de dorința de a exista fără limită și, pe de altă parte, flamenco, această artă conectată la ritmuri ancestrale, care își extrage forța din adâncurile pământului și exprimă, excesiv, toate culorile ființei. Folosind limbajul corpului, dans și clovn se confruntă și se cauta reciproc într-un itinerar marcat de poezie și derizoriu. ”Olé!”, o expresie tipică a Flamenco-ului, este singurul cuvânt, sau aproape, vorbit de acest clovn cu o imaginație fără limită.”
Preț bilet: 10 lei
Marți / 29 iunie / ora 11.00 / ceainăria Reverie Elixire Maison / colocviul ”Teatru românesc în pandemie. Ce-am avut, ce-am pierdut și ce-am câștigat?” Intrarea este liberă
Marți / 29 iunie / ora 18.00 / scena mare (cu publicul în sală)
”FREAK SHOW” one-man-show regizat și interpretat de Florin Piersic Jr. (sold out)
Recenzie-„Unic în România, 13 personaje, un singur actor! Interesul publicului spectator față de spectacolul ”Freak Show” demonstrează încă o dată faptul că cele 13 personaje interpretate cu succes în acest one-man-show nu sunt simple mostre de experiment teatral sau concepție regizorală, ci sunt adevărate exemple de creativitate sub amprenta actorului și regizorului Florin Piersic Jr., ce atrag și încântă audiența prin versatilitatea actoricească, amestec fin de umor, sensibilitate și chiar cinism.”
Preț bilet: 15 lei
Marți / 29 iunie / ora 21.30 / scena mare (cu publicul în sală)
”NEVROZELE SEXUALE ALE PĂRINȚILOR NOȘTRI” de Lukas Bärfuss / regia Tudor Dreve / Teatrul Municipal Baia Mare
Recenzie-„Mama Dorei decide să îi sisteze medicația fetei cu tulburări de comportament. Cunoașterea de sine începe odată cu trezirea sexualității pentru tânăra Dora. Din acest moment, impulsurile vor răbufni cu intensitate în psihicul ei necenzurat. Dora își va trăi viața condusă de senzații. Fără inhibiții, ea va experimenta erotismul dus la extrem. Experiența senzorială îi captează atenția în totalitate. Rănile fizice provocate nu o afectează. Mereu pe marginea prăpastiei, Dora își găsește refugiul în lumea ei imaginară. Pentru regia acestui spectacol, Tudor Dreve a fost nominalizat pentru premiul de debut al Uniunii Teatrale din România.”
Preț bilet: 20 lei
Miercuri / 30 iunie / ora 17.00 / scena mare (cu publicul în sală)
”VERDE TĂIAT” de Alexandra Felseghi / regia Adina Lazăr / Asociația PRO TEATRU Zalău
Recenzie-“Verde Tăiat” este un spectacol inspirat din fapte reale, care se concentrează pe efectele pe care le are corupția în viețile noastre de zi cu zi. O femeie dintr-o comună din Maramureș dorește să afle responsabilii pentru moartea soțului ei, angajat la ocolul silvic din zonă, decedat în timp ce urmărea să oprească un transport ilegal de lemne. Alături de un procuror tânăr trimis din București, ea reușește să descopere tot mai multe informații și detalii legate de crima ce avusese loc cu câteva luni în urmă. Spectacol nominalizat la Gala Premiilor UNITER 2021, categoria cel mai bun spectacol.”
Preț bilet: 15 lei
Miercuri / 30 iunie / ora 19.45 / Sala mare a Teatrului
SON ET NO…ATELIER
Concert de închidere susținut de Grupul IZA și TEAM BM (secția Revistă a Teatrului Municipal Baia Mare)
Preț bilet: 20 lei
Miercuri / 30 iunie / ora 20.50 / Sala mare a Teatrului – DECERNAREA PREMIILOR