Brian Cristian, deputat: Lege USR adoptată de Parlament. Minim o treime din fondurile publice alocate sportului, vor merge către copii și juniori - Ziarul de Maramures

Breaking News

Brian Cristian, deputat: Lege USR adoptată de Parlament. Minim o treime din fondurile publice alocate sportului, vor merge către copii și juniori

În alte țări europene, sportul face parte din viața oamenilor, încă de când sunt copii. E prezent pe tot parcursul vieții și, de cele mai multe ori, apare ca parte a unui stil de viață sănătos, care poate deveni o pasiune sau chiar o carieră.

În ultimii 30 de ani, sportul a rămas codaș pe lista de priorități a statului român. Drept pentru care, sportul de masă și cel de juniori s-a degradat teribil, șubrezind toată structura, până în vârf. Asta o spun și statisticile, conform cărora rata indivizilor care fac sport scade drastic, odată cu înaintarea în vârstă. Ce ne indică totuși că despărțirea de sport se face undeva în perioada copilăriei?

Diferența foarte mare, de 30 de procente, între segmentul de vârstă 5-14 ani, unde 50,2% practică activități fizice, și segmentul 15-24 de ani, unde doar 20,5% mai fac sport. Efectele sunt evidente, cum ar fi rata crescută de obezitate și bolile asociate sedentarismului.

În Germania există un club de fotbal pentru tineri în fiecare cartier. Iar în Franța, elevii din ciclul primar au posibilitatea să-și ia o zi liberă pentru a practica un sport, ca parte a formării lor. La vecinii noștri, în Ungaria, în momentul de față, ora de educație fizică este obligatorie în fiecare zi. Și tot la vecinii noștri de peste Tisa, legea sponsorizării se concentrează exact pe sportul de copii și juniori și pe investiția în bazele lor sportive. Vorbim cu toții de la tribună despre piramida sportului, având în vârf sportul de performanță, iar la bază având sportul de masă și cel de copii și juniori.

Din păcate, cu toții știm teoria, cu practica ceva mai greu. Dar, acest proiect de lege tocmai asta reglementează și tocmai asta dorește să rezolve. Practic, minim o treime din fondurile publice alocate sportului, să meargă către copii și juniori. Acest proiect reformează modalitatea de finanțare a sportului și cred că, noi parlamentarii, avem datoria să urmărim cum va fi acest proiect implementat în teritoriu. Pentru că degeaba avem o lege bună, dacă nu este respectată.

Proiectul (http://www.cdep.ro/pls/proiecte/upl_pck2015.proiect?idp=19689) completează Legea educației fizice și a sportului în sensul ca din sumele alocate de la bugetul local pentru finanțarea activității sportive cel puțin 30% să fie direcționat către programele dedicate copiilor și juniorilor.

Autoritățile locale vor avea posibilitatea să finanțeze orice ramură sportivă și orice tip de structură sportivă, de drept public sau privat, cu o singură condiție: să se afle pe raza unității teritorial-administrative respective. Vor putea fi finanțate și structurile sportive școlare ce aparțin de unitățile de învățământ din respectivul UAT, măsură care vizează în special localitățile cu un număr mai mic de copii și tineri.

Sportul juvenil este esențial pentru sustenabilitatea celui de performanță. Pentru a avea sportivi cu rezultate remarcabile, ei trebuie să se pregătească în condiții care să se apropie măcar de standardele internaționale, încă din timpul junioratului.

Brian Cristan, deputat USR Maramureș

Lasă un comentariu

error: Conținut protejat !!