Deputat Călin Bota, despre proiectul VITAL: Treabă de mântuială, marca PSD, în care populismul bate profesionalismul - Ziarul de Maramures

Breaking News

Deputat Călin Bota, despre proiectul VITAL: Treabă de mântuială, marca PSD, în care populismul bate profesionalismul

Proiectul regional de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată în județul Maramureș a fost blocat la Vital SA, de prietenii lui Gabriel Zetea, Nelu Şovre, directorul ADI Apă Canal Maramureș (fost primar PSD la Cernești) și Doru Dăncuș, care au depus pentru finanțare un proiect fără șanse...

Deputat Călin Bota, președinte PNL Baia Mare: ”După război, mulți viteji se arată, iar unul dintre aceștia e Gabriel Valer Zetea, care nu omite niciun moment pentru a se umple de ridicol. Ieri, și-a făcut o poză și a anunțat că a rezolvat problema proiectului de 400 milioane de euro al VITAL.

Numai că povestea finanțării acestor investiții prin Programul Operațional de Infrastructură Mare ( POIM) 2014-2020 în etapa I, respectiv prin Programul Operațional Dezvoltare Durabilă (PODD) 2021–2027, în etapa a II-a, a început demult, încă din 2020, când ministrul fondurilor europene era Marcel Boloș, cel care a făcut posibilă transferarea finanțării pe Programul de Dezvoltare Durabilă, pentru mai mulți operatori regionali de apa-canal care nu au reușit să absoarbă banii din POIM.

Și, așa cum am precizat și anterior, maramureșenii trebuie să știe că preocuparea constantă a președintelui PSD Maramureș, Gabriel Zetea, este aceea de a bloca proiectele de dezvoltare a județului.

Proiectul regional de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată în județul Maramureș a fost blocat la Vital SA, de prietenii lui Gabriel Zetea, Nelu Şovre, directorul ADI Apă Canal Maramureș (fost primar PSD la Cernești) și Doru Dăncuș, care au depus pentru finanțare un proiect fără șanse, deoarece cuprindea localități care nu se încadrau în cerințele impuse de Uniunea Europeană, cu soluții tehnice extrem de scumpe, ineficiente și neadaptate la situația din teren (Tăuții Măgherauș, Recea-Mocira, Copalnic Mănăștur, Șomcuta Mare – Ciolt, Sighetu Marmației, Bocicoiu Mare, Vadu Izei, Vișeu, Cavnic, Baia Sprie, Șișești, Remeți, Petrova, Câmpulung la Tisa, Remetea Chioarului, Dumbravița, Groși, Satulung).

Aceste costuri supraestimate, respectiv soluții tehnice neadecvate au fost eliminate în urma consultărilor pe care le-am facilitat în perioada 2020-2022 între Vital SA și Ministerul Fondurilor Europene, dar, din păcate, prietenii lui Zetea de la Vital nu au reușit implementarea proiectului nici după semnarea contractului de finanțare în februarie 2023.

Conform contractului, beneficiarul proiectului este Vital SA, societate aflată în subordinea primăriei conduse interimar de Doru Dăncuș, colegul de partid al lui Gabriel Zetea.

Și dacă tot îi place lui Gabriel Zetea să joace rolul de rezolvator, deși doar încurcă și blochează lucrurile, îl îndemn să meargă la colegul său de partid, Doru Dăncuș și să îl întrebe de ce societatea aflată în subordinea sa, nu a reușit să finalizeze procedurile de achiziție pentru proiectul de peste 400 milioane de euro, a cărui finanțare a fost obținută prin eforturile Ministrului Marcel Boloș, ale președintelui Consiliului Județean Maramureș, Ionel Bogdan, și ale mele personale. Ministrul Marcel Boloș, președintele CJ, Ionel Bogdan, și-au făcut treaba, dar oamenii susținuti de Gabriel Zetea au blocat implementarea acestui proiect important pentru maramureșeni.

Și, pentru că Gabriel Zetea are memorie scurtă, îi reamintesc că atunci când am fost numit secretar de stat la Ministerul Fondurilor Europene, în 2020, am constatat că proiectul era blocat de doi ani la minister, deoarece nu respecta criteriile de eligibilitate cerute de Comisia Europeana si asumate prin Programul Operațional de Infrastructură Mare( POIM) 2014-2020, iar ADI Apă Canal nu a făcut nimic pentru a asigura eligibilitatea proiectul. Era treabă de mântuială, marca PSD, în care populismul bate profesionalismul.

Am făcut eforturi pentru a depăși blocajele, pentru ca în februarie 2023 să avem semnat contractul de finanțare. Iar în momentul semnării contractului, chiar prietenul lui Gabriel Zetea, Cătălin Cherecheș, afirma că am fost singurul deputat din Maramureș care a muncit și s-a implicat pentru realizarea acestui proiect extrem de important pentru județul nostru.

În prag de alegeri, Gabriel Zetea rămâne ancorat în minciunile sale, dar maramureșenii nu au uitat că vreme de 4 ani, cât a fost președinte al Consiliului Județean, nu a reușit decât „performanța„ de a reabilita 15 km de drum județean.

Maramureșenii nu au încredere în oameni care promit și nu fac nimic, în oameni care nu au fost în stare să facă un proiect major pentru județ, în oameni care nu lasă în urma lor decât fotografii cu demnitari, prin care își asumă că au făcut lucruri cu care nu au avut nimic a face vreodată, oameni care generează doar scandal și sărăcie.

Deputat Călin Bota, președinte PNL Baia Mare

Lasă un comentariu

error: Conținut protejat !!