Gabriel Zetea, deputat: Guvernele Orban și Cîțu au crescut datoria publică cu 14 puncte procentuale în doi ani de zile - Ziarul de Maramures

Gabriel Zetea, deputat: Guvernele Orban și Cîțu au crescut datoria publică cu 14 puncte procentuale în doi ani de zile

Deputat Gabriel-Valer Zetea, președinte PSD Maramureș: Datoria publică a trecut marginal de 50 % din PIB la sfârșitul lunii februarie (50,1%) în condițiile în care, peste criza sanitară și criza economică, în ultimul an de zile, atât România cât și întreaga lume se resimt din cauza războiului din Ucraina.

Faptul că datoria publică a trecut ușor de 50% poate fi însă explicat prin faptul că, la începutul anului, pe fondul unui context favorabil care a determinat costurile mai accesibile, România și-a asigurat ÎN AVANS necesarul de finanțare pe multe luni de zile. Astfel, ceea ce acum se evidențiază ca vârf al datoriei publice este un nivel conjunctural. Începând cu luna aprilie, ponderea datoriei publice în PIB va reintra pe o tendință descrescătoare, iar în prognoza pentru iunie se arată că va coborî la 48% din PIB. Nu trebuie să uităm, însă, cine sunt cei responsabili de această creștere a datoriei publice! Din cauza iresponsabilității guvernelor Orban și Cîțu, în doi ani s-au adăugat încă 14 puncte procentuale la datoria publică, ducând-o de la 37% din PIB, la cât o lăsase PSD în noiembrie 2019, la 50% în decembrie 2021, a mai precizat președintele social-democraților maramureșeni.

Lasă un comentariu

error: Conținut protejat !!