Senatorul AUR Maramures, dr. Costache Chertif, a adresat o serie de întrebări Directorului General al Administrației Naționale „Apele Române”, Sorin Lucaci, dar și prefectului județului Harghita, Sandor Petres, referitoare la situația Salinei Praid, care a fost inundată luna trecută. Senatorul este interesat și de implicațiile asupra siguranței și economiei locale.
”Am solicitat în calitate de senator al României, în regim de urgență, să mi se comunice date și informații legat de inundațiile devastatoare care au lovit Salina Praid, eveniment care a condus la închiderea permanentă a acesteia. Salina Praid a fost un pilon economic și turistic pentru județul Harghita. În perioada 27-30 mai 2025, pârâul Corund a înregistrat un debit excepțional de 60 m³/s, de peste 100 de ori mai mare decât media sa obișnuită. Această creștere bruscă a dus la: surparea albiei și infiltrarea masivă a apei în sistemul de galerii ale salinei; inundarea completă a orizonturilor de producție și turistice, în ciuda existenței unor diguri și baraje de protecție subterană; compromiterea iremediabilă a integrității structurale a salinei, determinând închiderea definitivă a activităților miniere și turistice. Sute de localnici și-au pierdut, practic, locurile de muncă, iar familiile lor, veniturile. Viitorul economic și turistic al zonei a devenit astfel incert”, a precizat senatorul AUR Maramureș.
Parlamentarul consideră că ceea ce s-a întâmplat la Salina Praid este și un eșec al sistemelor de prevenție și gestionare a riscurilor.
”Exprim opinia că evenimentul de la Salina Praid nu este doar o catastrofă naturală, ci și un eșec al sistemelor de prevenție și gestionare a riscurilor. Consider că situația impune adoptarea unui plan clar de acțiune pentru a asigura securitatea populației și viabilitatea economică a zonei afectate”, a subliniat senator Costache Chertif.
Întrebările adresate:
1. Ce evaluări au fost făcute anterior de „Apele Române” și autoritățile județene privind riscul hidrologic în zona Salinei Praid?
2. De ce sistemul de protecție subterană a eșuat în a preveni inundația, și există planuri de îmbunătățire a infrastructurii hidrotehnice în zonă?
3. Ce măsuri au fost luate în urgență pentru a limita infiltrația apei și a proteja structura salinei?
4. De ce nu s-a intervenit mai rapid pentru a redirecționa cursul pârâului Corund sau a reduce debitul?
5. Ce programe de compensare și reconversie profesională vor fi implementate pentru comunitățile afectate?
6. Există proiecte de reabilitare a zonei sau de valorificare alternativă a potențialului turistic?
7. Ce măsuri vor fi luate pentru a preveni efecte secundare (surpări, contaminare a apelor subterane etc.) în urma colapsului salinei?
8. De ce nu au fost informate din timp comunitățile locale despre riscul de colaps al salinei?
9. Vor fi organizate audieri publice pentru a discuta măsurile viitoare și responsabilitățile instituționale?