Sorin Vlașin are o activitate susținută în Senatul României. 35 de inițitive legislative, promulgate legi - Ziarul de Maramures

Sorin Vlașin are o activitate susținută în Senatul României. 35 de inițitive legislative, promulgate legi

Demnitarul s-a implicat activ în domeniul construcțiilor, mediul de afaceri, asistență socială, economie și alte domenii importante pentru societatea civilă

Senatorul Sorin Vlașin este vicepreședintele Comisiei Economice, Servicii și Industrii, iar din martie 2023 este și secretar în Comisia specială comună a Camerei Deputaților și Senatului pentru sprijinirea procesului de aderare a României la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE). De asemenea, demnitarul este membru al Comisiei pentru muncă, familie şi protecţie socială, dar și în Comisia pentru antreprenoriat și turism.

Senatorul de Maramureș a avut în acest mandat 76 inițiative legislative din care 35 au fost promulgate legi.

Una din propunerile legislative la care este initiator demnitarul, vizează Ordonanța de Urgență a Guvernului nr.15/2002 privind introducerea tarifului de utilizare a rețelei de drumuri naționale din România. O altă propunere legislativă a vizat modificarea și completarea Legii nr.98/2016 privind achizițiile publice și a Legii nr.99/2016 privind achizițiile sectoriale. Alături de alți colegi de-ai săi, senatorul Vlașin a inițiat propunerea legislativă pentru completarea art.291 din Legea nr.227/2015 privind Codul fiscal.

În 2024, s-a implicat și în inițierea propunerii legislative pentru modificarea art.168, alin (1), lit.a) din Legea nr.360/2023 privind sistemul public de pensii. Iar în toamna lui 2023, a sprijinit măsura de recalculare a veniturilor pensionarilor.

”Toate veniturile pensionarilor vor fi recalculate. Obiectivul reformei este cel de a elimina inechitățile din actuala lege a pensiilor, măsură convenită cu Comisia Europeană. Mai mult decât atât, nu vor mai exista pensii de 1.000 de lei în România. Cei care au muncit o viață întreagă, au dreptul la un trai decent la bătrânețe”, preciza în octombrie 2023, senatorul PSD Maramureș, Sorin Vlașin.

Tot în acest an, senatorul Sorin Vlașin a fost inițiatorul propunerii legislative pentru modificarea și completarea Legii nr.448/2006 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap.

A fost inițiatorul propunerii legislative pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.77/2009 privind organizarea şi exploatarea jocurilor de noroc.

Iar în luna martie 2024, senatorul social-democrat a inițiat unul din amendamentele la proiectul de lege cunoscut în spațiul public drept „Fără păcănele lângă școli”.

În urmă cu două luni, senatorul PSD Maramureș, Sorin Vlașin, puncta: ”Problema dependenței de jocurile de noroc și amploarea acestui fenomen în rândul tinerilor reprezintă o problemă complexă și foarte serioasă, drept urmare au fost depuse mai multe amendamente la proiectul de lege. Unul dintre aceste amendamente la proiectul de lege, inițiat de mine și susținut de colegii senatori prevede că păcănelele nu mai pot funcționa în unități de alimentație publică cum ar fi baruri, cafenele, magazine mixte etc., care nu au cod CAEN activități de jocurile de noroc. În acest fel, eliminăm tentanția din preajma tinerilor și nu numai. În plus, deși legislația interzice prezența minorilor în sălile de jocuri de noroc, în cazul cafenelelor de exemplu, este foarte greu de demonstrat daca un elev a venit să bea un ceai sau să „joace la aparate”. Mă bucur că amendamentul a fost votat în unanimitate și sper că va primi și votul colegilor deputați.”

Senatorul Vlașin a efectuat și o serie de vizite de lucru în țară, la companii cu capital românesc și companii energetice, căutând soluții pentru dezvoltatea economiei și rezolvarea problemelor din sectorul energetic.

Printre problemele la care a încercat să găsească soluții legislative se numără și stoparea traficului și consumului de droguri, reducerea numărului de accidente de circulație grave, cauzate de consumul de alcool și droguri. S-a implicat activ în sprijinirea mediului de afaceri, dar și în sprijinirea transportatorilor. Recent, senatorul Vlașin a fost prezent la inaugurarea Rheinmetall Automecanica.

Senatorul Sorin Vlașin s avut și o interpelare în guvernul Cîțu, adresată premierului de la acea vreme, în care a militat pentru sprijinirea sectorului construcțiilor, obiectul interpelării fiind: ”Explozia prețurilor la materialele de construcții poate bloca șantierele publice din România”, ceea ce s-a și întâmplat, anumite lucrări nemaiputând fi efectuate din cauza diferenței prețurilor la materialele de construcții. Sorin Vlașin consideră că anul 2023 a fost un an de referință în domeniul construcțiilor.

Senatorul Sorin Vlașin a participat ca și initiator alături de colegii săi, la trei moțiuni și a avut 73 de luări de cuvânt în plen.

Lasă un comentariu

error: Conținut protejat !!