Alimentația adecvată și sănătoasă a școlarului. Gramaje pentru legume, brânzeturi, fructe și altele - Ziarul de Maramures

Alimentația adecvată și sănătoasă a școlarului. Gramaje pentru legume, brânzeturi, fructe și altele

A început școala și copilul tău are nevoie de energie pentru a învăța. Dar ”școala” înseamnă și 5-7 ore, uneori chiar 8 – 10 ore, de stat pe scaun … și știm ce probleme serioase de sănătate aduce lipsa de mișcare asociată cu o alimentație nesănătoasă și neadecvată vârstei.

Supraponderea, obezitatea la copii și adolescenți a devenit azi o problemă serioasă. Numărul în plus de kilograme favorizează apariția unor afecțiuni grave ca diabet, hipertensiune arterială, colesterol mărit, precum și tulburări psihologice, care vin la pachet cu lipsa încrederii în forțele proprii și depresie. Pentru a reduce excesul ponderal și afecțiunile asociate, dar și pentru a preveni instalarea obezității, părinții trebuie să ofere copilului un regim alimentar adecvat, însoțit de modificări privind stilul de viață.

Pentru o alimentație adecvată și sănătoasă sunt permise și recomandate pe zi, în cazul copiilor de 7-12 ani. următoarele cantități:

-Lapte sau iaurt – 300 ml 1% grăsime (de evitat iaurtul cu fructe!);

-Carne (pui, pește, vită fiartă, friptă, grătar, la cuptor, nu prăjită, pane sau șnițele) – 100-120 grame;

-Ouă – 1 ou la 2 zile (fiert tare sau în apă, nu prăjit sau omletă, în ulei sau untură);

-Brânză de vaci, telemea, caș, urdă de vaci – 50 g pe zi (de evitat branza topită, feta, crema de branză cu smântână!);

-Legume – cât de multe, în salată, fierte sau cuptor;

-Fructe – mere, citrice, vișine, caise, piersici, pepene, căpșuni, și cu moderație – struguri, banane, pere, prune;

-Cartofi copți sau fierți – 100-200 gr pe zi (deloc sau foarte rar prajiți!);

-Paste fierte – 50 gr pe zi;

-Pâine integrală – 100 gr pe zi sau cereale integrale – 3-4 linguri pe zi (puteți să înlocuiți pâinea cu mamaligă moale);

-Ulei – în salate și mâncare – 2 linguri pe zi; Unt – 10 g pe zi;

-Lichide – 2 litri pe zi – apă, ceaiuri de plante, sucuri de fructe fără zahăr, neacidulate, fără îndulcitor;

-Miere – 2-3 lingurițe pe zi;

Deserturi permise – salate de fructe, ciocolată simplă sau neagră (3-4 pătrățele pe săptămână, nu zilnic!), înghețată de fructe sau cu vanilie, desert cu ciocolată și înghețată la 3 zile.

Pentru o alimentație adecvată și sănătoasă se vor evita: prăjeli, cartofi prăjiți, șnițele, orice combinație de ulei, făină, carne porc, oaie, gâscă, mezeluri grase și afumate, cârnați, slănină, smântână, margarină, brânzeturi grase (topită, feta, bivoliță), orez, griș, paste în exces, pâine albă proaspătă, aluaturi, produse de patiserie, biscuiți cu cremă, gustările ambalate (chipsuri, snacksuri, alune, semințe, floricele cu caramel, napolitane, covrigei, pâine prăjită), cereale cu cacao, cacao instant, exces de iaurt cu fructe, zahăr alb, sucuri cu zahăr, carbogazoase, alimente tip fast-food.

Lasă un comentariu

error: Conținut protejat !!