Customize Consent Preferences

We use cookies to help you navigate efficiently and perform certain functions. You will find detailed information about all cookies under each consent category below.

The cookies that are categorized as "Necessary" are stored on your browser as they are essential for enabling the basic functionalities of the site. ... 

Always Active

Necessary cookies are required to enable the basic features of this site, such as providing secure log-in or adjusting your consent preferences. These cookies do not store any personally identifiable data.

No cookies to display.

Functional cookies help perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collecting feedback, and other third-party features.

No cookies to display.

Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics such as the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.

No cookies to display.

Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.

No cookies to display.

Advertisement cookies are used to provide visitors with customized advertisements based on the pages you visited previously and to analyze the effectiveness of the ad campaigns.

No cookies to display.

Croaziera
Alimentele permise și cele interzise în dislipidemii sau hiperlipoproteinemie - Ziarul de Maramures

Alimentele permise și cele interzise în dislipidemii sau hiperlipoproteinemie

Hiperlipoproteinemia este primul factor de risc pentru Ateroscleroză. Ateroscleroza constă în formarea de plăci de aterom la nivelul peretelui arterial.

Pentru întocmirea unui regim alimentar se va ține cont de alimentele interzise și de alimentele permise. În dislipidemii sau hiperlipoproteinemie sunt considerate alimente interzise: ouăle, pâinea, făinoasele, cărnurile grase, de orice fel, mezelurile, viscerele, afumăturile, conservele, peştele gras, dulciurile, alcoolul. Alimentele permise sunt legumele, laptele degresat, iaurtul degresat, brânza de vaci slabă, carnea slabă de vacă, viţel, iepure, căprioară, peştele slab (șalău, lostriţă, biban). Alimentele se pregătesc fierte în apa, înăbuşite, la grătar sau rasol.

SFARA

Se permite albuşul preparat sub diverse forme: fiert, sufleuri, bezele, zdrenţe la supă. 1-2 galbenuşuri pe săptămâna, înlocuind carnea.

Se preferă pâinea intermediară sau integrală (200-250 g/ rece, veche de o zi, pâine de secară, covrigi cu sare dacă adaosul de sare nu este contraindicat). Se permite consumul rar, 1-2 mese/ săptămână, și în cantitate mică de griș, orez, porumb, paste făinoase. Este interzisă utilizarea făinii pentru legarea sosurilor.

Cartofii (fierţi, piureuri), morcovii, spanacul, loboda, castraveţii, roşiile, ardeii, fasolea verde, mazărea, vinetele, conopida, varza acră se vor prepara ca și piureuri, sau fierte a la grec. Atenție la: fasolea uscată, mazărea uscată, lintea, varza, ţelina, ciupercile, gulie – produc meteorism.

Fructele sunt permise toate (exceptând pe cele interzise – dacă pacientul are restricții cum este cazul diabetului zaharat ca și boală asociată dislipidemiei), ca sucuri proaspete, coapte, piureuri, compoturi.

Este permis consumul a maxim 1-2 linguriţe ca uleiuri vegetale, în completarea raţiei de lipide permise (la salate crude). Toate grăsimile animale şi cele modificate prin încălzire sunt interzise.

Este permisă aromatizarea alimentelor cu mărar, pătrunjel, tarhon, leuştean, dafin, cimbru, nucşoară, piper, boia, muştar, oţet, vanilie, scorţişoară, chimen, ceapă etc.

Ca și preparate sunt permise: bulionul degresat de carne sau peşte slab, la care se poate adăuga puţin orez bine fiert, supele creme de legume, supe limpezi de legume, borşul de perişoare.

Sunt interzise: supele cu rântaş, supele de carne grasă, sau de peşte gras, toate supele sau ciorbele ce conţin adausuri prăjite, conservele de supe.

Lasă un comentariu

error: Conținut protejat !!