Colesterolul este o substanţă, înrudită cu grăsimile, cu rol important în buna funcţionare a organismului. Hipercolesterolemia reprezintă creşterea colesterolulul peste valorile normale în sânge şi apare fie datorită unei alimentaţii bogate în colesterol, fie prin fabricarea lui în exces în anumite boli. Hipercolesterolemia duce la ateroscleroză, o ameninţare majoră asupra inimii.
Colesterol poate creşte datorită unui consum necorespunzător de alimente grase (grăsimi animale, gălbenuşul de ou, viscere) sau prin fabricarea lui de către ficat la persoanele cu predispoziţie ereditară, obeze, diabetice, alcoolice sau care folosesc anticoncepţionale.
Colesterolul care circulă în sânge se prezintă sub două forme. O formă este colesterolul “rău” numit şi colesterolul-LDL. Termenul de “rău” se referă la faptul că acest colesterol se depune în peretele arterelor, producând ateroscleroza. O altă formă o reprezintă colesterolul “bun” sau colesterolul-HDL. Se numeşte “bun” pentru că el reprezintă colesterolul “scos” din artere şi alte ţesuturi pentru a fi eliminat din corp.
În condiţii normale în sânge se găseşte de aproximativ 4 ori mai mult colesterol “rău” decât colesterol “bun”. Dacă acest raport creşte, este favorizată producerea aterosclerozei şi acest fapt se realizează fie prin creşterea LDL-colesterolului, fie prin scăderea HDL-colesterolului. Scăderea raportului se datorează reducerii LDL-colesterolului sau creşterii HDL-colesterolului. În acest caz riscul producerii aterosclerozei este diminuat.
Trigliceridele sunt substanţe grase şi reprezintă o importantă sursă de energie pentru organism fiind depozitate sub formă de “rezerve de energie” în grăsimea care se depune în diferite regiuni ale organismului. Ca şi în cazul colesterolului sursele de trigliceride pot fi de natură exogenă (din alimentele bogate în grăsimi animale) sau endogenă (prin producţie hepatică).
Creşterea trigliceridelor în sânge peste valorile normale se numeşte hipertrigliceridemie. Ea apare, fie datorită unei alimentaţii excesive în grăsimi sau dulciuri (acestea, în anumite condiţii se transformă în grăsimi), fie prin fabricarea lor într-o cantitate crescută în ficat, datorită mai ales unei eredităţi anormale. Creşterea trigliceridelor în sânge până la 500 mg/dl, mai ales împreună cu colesterolul “rău” favorizează producerea aterosclerozei, iar valorile crescute peste 500-1000 mg/dl favorizează producerea unei boli grave numită pancreatită acută.
Un nivel crescut de colesterol este asimptomatic, motiv pentru care este absolut esențial să facem analizele de sânge în mod regulat. Grupul de analize care evaluează metabolismul grăsimilor și ajută la măsurarea nivelului de colesterol se numeste profil lipidic. Acesta trebuie făcut pe nemâncate, la cel puțin 9-12 ore de la ultima masă, astfel încât alimentele să nu influențeze rezultatele testelor.