Ce este dermatita de contact? Peste 3.700 alergeni de contact identificați până în acest moment - Ziarul de Maramures

Ce este dermatita de contact? Peste 3.700 alergeni de contact identificați până în acest moment

După cum sugerează și numele, dermatita de contact apare după ce pielea unei persoane intră în contact cu o substanță dăunătoare, pentru care există o predispoziție alergică. Manifestările dermatitei de contact pot varia, de la o simplă iritație până la urticarie și chiar angioderm.

Piele roșie, cu mâncărimi, mici umflături sau bășici, formațiuni cu crustă pe pielea infectată care dezvoltă un aspect umed (jilav), piele groasă, exfoliată, solzoasă sau uscată, pot fi, de asemenea, manifestări ale dermatitei de contact.

Mii de substanțe pot declanșa dermatita de contact alergică, unele dintre cele mai cunoscute fiind: produse cosmetice pe bază de plante care conțin substanțe precum ulei de pom, lavandă și mentă, cosmetice, parfumuri, vopsele de păr, loțiune de ras , protecție solară, lanolină, nichel, cauciuc anestezice topice, antibiotice topice (Neomicina, Bacitracină).

Dermatita de contact iritativă este declanșată dacă pe piele sau mucoase ajung acizi si baze, detergenți, produse de mediu chimice (cum ar fi spray-ul pentru insecte), oxid de etilenă, uleiuri și grăsimi, săpunuri, solventi etc.

Primul pas al tratamentului constă în spălarea temeinică a zonei cu jet de apă pentru a îndepărta orice urmă de substanță care provoacă reacția. Evitarea factorului declanșator este următorul pas. Dacă nu puteți determina cauza alergiei sau a iritației, testarea făcută de către un specialist în alergii se recomandă. Odată ce cunoașteți factorul declanșator și îl puteți evita este posibil să nu aveți nevoie de un tratament suplimentar.

Țineți cont de faptul că modul de expunere ar putea să nu fie întotdeauna evident! Spre exemplu, uleiurile vegetale din iedera otrăvitoare, sau de pe alte plante, pot ajunge întâi pe blana animalului dumneavoastră de companie sau în țesătura hainelor dumneavoastră de grădinărit și apoi să fie transferate pe suprafața pielii. Dermatita de contact dispare de obicei în aproximativ două-trei săptămâni, dacă este evitat contactul cu substanța care a cauzat-o.

Cremele sau unguentele cu corticosteroizi, corticosteroizii orali sau antihistaminicele sunt preparate medicamentoase care vă pot fi recomandate de către medic, în urma unui consult medical.

Lasă un comentariu

error: Conținut protejat !!