Protejează-ţi copilul de arsuri! Siguranţa lui ţine de tine! - Ziarul de Maramures

Protejează-ţi copilul de arsuri! Siguranţa lui ţine de tine!

Arsurile la bebeluși și copii aduc frecvent în serviciile de urgență cazuri de gravități diferite. Începând cu vârsta de 6 luni, bebelușul începe să se miște, devenind foarte activ și curios. Dacă nu ai grijă să-l ferești de eventualele pericole, îl expui la accidente casnice ce pot avea uneori urmări grave.

Ştiai că 60% dintre arsurile prin lichid fierbinte sunt la copii? Verificaţi întotdeauna temperatura apei pentru îmbăierea copilului! Nu lăsaţi niciodată copilul singur în cada de baie! Nu lăsaţi pe duşumea vase cu lichide fierbinţi! Nu lăsaţi copilul nesupravegheat în bucătărie! Aveţi grijă la temperatura alimentelor copilului!

Suntem în sezonul rece, iar sursele de căldură (reșou, plite, sobe cu lemne sau gaz etc), pot constitui cauze de arsuri, dacă nu sunt atent urmărite. Nu lăsaţi la îndemâna copiilor chibrite sau brichete!

Atenție, produsele utilizate în gospodărie pentru curățenie sau dezinfecție pot produce arsuri chimice prin manipulare sau utilizare incorectă. Nu lăsaţi la îndemâna copiilor soluţii caustice, acizi sau diferite produse de curaţat!

Primul ajutor în tratarea arsurilor prin lichid fierbinte se acordă la locul producerii accidentului și este important să acționăm corect până la sosirea echipajului medical.

Îndepărtaţi victima de la sursă! Cu cât timpul de expunere este mai scurt, și suprafața afectată mai mică, cu atât gradul de afectare va fi mai mic.

Îndepărtaţi toate hainele, scutecul, încălţămintea copilului care au intrat în contact cu lichidul fierbinte. Îmbrăcămintea lipită de plăgi se taie atent împrejurul fixajului, și nu se smulge dacă este lipită de piele.

Răcoriţi zona cu apă rece! Supuneţi regiunea arsă unui jet de apă rece timp de 15-20 minute. Evitați răcirea bruscă a plăgilor dacă suprafeţele arse sunt mari. În acest caz acoperiţi zona arsă cu un material curat, uscat, sau înfăşurați copilul cu un scutec (cearşaf) călduţ.

Nu aplicaţi creme sau unguente. Pot fi aplicate comprese cu soluții antiseptice: rivanol, betadine.

Dați copilului să bea în abundenţă lichide (apă minerală degazată, ceai, sucuri).

Sunaţi la 112!

Lasă un comentariu

error: Conținut protejat !!