Customize Consent Preferences

We use cookies to help you navigate efficiently and perform certain functions. You will find detailed information about all cookies under each consent category below.

The cookies that are categorized as "Necessary" are stored on your browser as they are essential for enabling the basic functionalities of the site. ... 

Always Active

Necessary cookies are required to enable the basic features of this site, such as providing secure log-in or adjusting your consent preferences. These cookies do not store any personally identifiable data.

No cookies to display.

Functional cookies help perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collecting feedback, and other third-party features.

No cookies to display.

Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics such as the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.

No cookies to display.

Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.

No cookies to display.

Advertisement cookies are used to provide visitors with customized advertisements based on the pages you visited previously and to analyze the effectiveness of the ad campaigns.

No cookies to display.

Consumul de alcool și bolile cardiovasculare. Ce spun studiile medicale? - Ziarul de Maramures

Consumul de alcool și bolile cardiovasculare. Ce spun studiile medicale?

Nu v-ați întrebat niciodată cum s-a ajuns ca un recipient cu bere să aibă 330 mililitri? … nici un sfert, nici o jumăte de litru!? Studiile medicale au dus la această valoare, și tot ele au lansat termenul de o băutură standard, iar ca orientare generală, o doză standard s-a stabilit prin studii ca conține aproximativ 10 – 12 grame de alcool pur (10 – 12 grame de alcool pur sunt conținute în 280 – 330 ml de bere, în 150 – 180 ml de șampanie, în 30 – 40 ml de whisky sau de băutură spirtoasă foarte tare, în 60 – 80 ml de lichior și în 100 – 120 ml de vin roșu).

Multe studii au arătat o asociere în formă de U sau de J a mortalității cu nivelul consumului de alcool, în care consumul uşor sau moderat a dus la o mortalitate redusă comparativ cu non-consumatorii, în timp ce marii băutori au o creştere a mortalitătii, dar această relație a fost recent pusă la îndoială de o meta-analiză a datelor disponibile. Relația dintre consumul de alcool, nivelurile tensiunii arteriale şi prevalența hipertensiunii arteriale este lineară în populație. Dincolo de aceasta, niveluri mari ale consumului de alcool sunt asociate cu risc mare de accident vascular cerebral; aceasta este în mod special valabil pentru consumul necontrolat de alcool.

Alcoolul atenuează efectele terapiei medicamentoase antihipertensive, dar acest efect este măcar în parte reversibil în decurs de 1 – 2 săptămâni prin moderarea consumului de alcool cu aproximativ 80%. Marii băutori (5 sau mai multe doze standard pe zi) pot avea o creştere a tensiunii arteriale după oprirea bruscă a alcoolului şi pot fi mai degrabă diagnosticați ca și hipertensivi la începutul săptămânii dacă au un comportament de weekend al consumului de alcool. Trialurile de reducere a alcoolului au arătat o reducere semnificativă a tensiuni sistolice şi diastolice.

Bărbații hipertensivi, consumatori de alcool, trebuie sfătuiți să-şi limiteze consumul la maxim 20 – 30 de grame de etanol (maxim 2 băuturi standard) pe zi şi femeile hipertensive la maxim 10 – 20 de grame de etanol pe zi (maxim o băutura standard). În loc de concluzie: ce se știe sigur în acest moment este despre riscul crescut de accident vascular cerebral asociat consumului necontrolat de alcool. Fi responsabil, acceptă că ai o problemă cu alcoolul și renunță la acest viciu periculos!

Lasă un comentariu

error: Conținut protejat !!