Leurda, cea mai notorie plantă sălbatică a primăverii

Pe ruta Baia Mare – Târgu Lăpuș, în fiecare primăvară, o pătură verde, înmiresmată, îmbracă solul fertil al pădurii de foioase care se întinde secular de-a lungul drumului. Din loc, în loc vezi mașini parcate, semn că amatorii de salate crude, pesto, ciorbe pe bază de leurdă își fac provizii pentru bunătățile de primăvară.

Fiind o plantă ce a căpătat notorietate în ultimii ani, ajungând să fie culeasă masiv, e bine să o protejam și la recoltare să evităm să smulgem planta cu tot cu bulbi, iar din frunze să culegem două, maxim trei de plantă.

Folosirea leurdei la noi a fost documentată de către Dioscorides, medic român născut în Asia Mică în secolul I e.n, care a scris un tratat de botanică farmaceutică, De materia medica, în care a prezentat 21 de plante medicinale utilizate de populațiile getodacice. Leurda este unul dintre ele. Pe baza practicilor dacice el o recomandă ca detoxifiant de primăvară, pentru curățarea arterelor, a plamânilor și a tractului digestiv. A fost urmat de o cohortă de scolastici din Evul Mediu până în epoca recentă care au descris proprietățile benefice ale leurdei. În 1992 leurda a fost aleasă planta anului de către The Association for the Protection and Research on European Medicinal Plants.

Lurda conţine sulfură de alil, vitamina A, vitamina C, carotenoizi, ulei eteric, uleiuri volatile, alicină şi săruri minerale (calciu, fier, fosfor, cupru, natriu).

Are efect depurativ, detoxifiant, antiseptic, antiviral, antimicrobian, rol imunomodulator, acţiune antihipertensivă, vasodilatatoare periferică, hipocolesterolemiant, antitrombotic, fluidifiant sanguin şi antiplachetar sanguin, acţiune bronhodilatatoare, expectorantă şi antitumorală, fiind indicată în hipertensiune, ateroscreloză, în scaderea nivelului colesterolului, insuficienţa biliară, afecţiuni ale căilor respiratorii superioare, insomnie, ameţeală, depresie, gută, boli cardiace, boli gastrointestinale, parazioze intestinale.

În uz extern, sub formă de cataplasme sau comprese, leurda ameliorează simptomele leziunilor cutanate cronice sau durerile reumatice. Persoanele cu stomac sau colon sensibil trebuie să o consume cu precauţie (deşi este mai bine tolerată decât usturoiul).

În perioada alăptării este contraindicat consumul de leurdă deoarece poate modifica gustul laptelui matern.

Lasă un comentariu

error: Conținut protejat !!