Pepenele roșu, fructul care învinge căldura verii toride - Ziarul de Maramures

Pepenele roșu, fructul care învinge căldura verii toride

Plăcut la gust, răcoros și hidratant, pepenele roșu este vedeta zilelor toride de vară. Atentie! Nu uitati, ca inainte de al felia, sa-l spalati bine sub un jet de apa, conditie importanta pentru a nu contamina miezul fructului cu microorganisme patogene.

Efectul de hidratare este dat de faptul că pepenele roșu este bogat în electroliti si in apa.

In curele de slabire, pepenii sunt un aliment forte util deoarece sunt foarte saraci in grasimi si calorii (doar 30 calorii per 100 g), dar sunt o bogata sursa de fitonutrienti si antioxidantii, substante esentiale pentru o sanatate optima.

Pepenele rosu este o sursa excelenta de vitamina A, care este un puternic antioxidant natural. 100 g de fruct proaspat ofera 576 UI sau 18% din doza recomandata zilnic. Vitamina A este esentiala pentru vedere si imunitate. Vitamina A este, de asemenea, necesara pentru mentinerea sanatatii mucoaselor si a pielii.

Consumul de fructe bogate in vitamina A naturala este cunoscut pentru protectia impotriva cancerului pulmonar si cel al cavitatii bucale. De asemenea, este bogat in flavonoizi antioxidanti, cum ar fi licopenul, beta-carotenul, luteina, zeaxantina si criptoxantina. Substantele fitochimice prezente in pepenele rosu, ca Licopenul (4532 mcg/100 g) si carotenoizii, au capacitatea de a ajuta la protejarea celulelor si ale altor structuri din organism impotriva radicalilor liberi. Studiile au aratat ca licopenul protejeaza deteriorarea pielii de razele UV si de cancer de prostata.

Pepenele rosu este o sursa buna de potasiu, potasiu este o componenta importanta a lichidelor din celulele corpului, care ajuta la controlul ritmului cardiac si al tensiunii arteriale; ofera astfel o protectie impotriva bolilor de inima, coronariene si accidentelor vasculare.

Acesta contine, de asemenea vitamina B6 (piridoxina), tiamina (vitamina B1), vitamina C si mangan. Consumul de alimente bogate in vitamina C ajuta corpul sa dezvolte rezistenta impotriva agentilor infectiosi si reduce daunele radicalilor liberi. Manganul este folosit de organism ca un co-factor pentru a produce enzima antioxidanta, superoxid dismutaza.

Lasă un comentariu

Ziarul de Maramures

Trebuie să știi

error: Conținut protejat !!