Nu sunt foarte pretențioasă când gătesc morcovul, fiert cu puțină sare sau caramelizat, îl consider delicios. Unul din preparatele pe care le gătesc cu plăcere este Piure de morcovi cu usturoi copt și chimen.
Este foarte simplu de gătit, și potrivit pentru o masă consistentă în post. Într-o tavă așez morcovii și cartoful (într-un raport de 3 morcovi medii, 1 cartof mediu, 1 căpățână întreagă de usturoi, 1 lingură de ulei) curățați de coajă, spălați și tăiați în bucăți mari, căpățâna de usturoi taiată transversal, presar chimenul, sare, un pic de piper proaspăt măcinat, stropesc cu ulei, adaug și puțină apă în tavă (200 ml), apoi introduc tava în cuptorul încins la 200 grade până legumele sunt moi și ușor rumenite. După ce s-au răcit, bucățile de morcov, cartofi și conținutul căpățânii de usturoi le scot într-un bol, adaug după ochi margarină vegetală sau puțin ulei, lapte vegetal din soia sau chiar apă pentru fluidificare și le amestec până obțin un piure fin. Mănânc piureul obținut cu pâine prăjită, cu salată verde sau ca și garnitură la preparatele din soia! Nici nu este obligatoriu să urmați rețeta până la final deoarece legumele sunt deja gustoase și pot fi savurate când au fost scoase din cuptor.
Cu toate că v-am prezentat o rețetă aparent simplă, este de reținut că morcovul, cea mai consumată legumă, are o compoziție complexă în beta-caroten, vitamina C, vitamina K, vitamina B, vitamina E, fier, acid folic, potasiu, calciu, magneziu, mangan, fosfor, zinc și fibre. Dimensiunea ideală a unei porții este echivalată cu un morcov mediu, sau o jumătate de cană de morcovi tocați. O porție de morcovi are 25 de calorii, 6 grame de carbohidrați, 3 grame de zaharuri, 1 gram de proteine, și oferă 210% din nevoile de vitamina A necesare unui adult pe zi, 6% din necesarul de vitamina C, 2% din necesarul de calciu și 2% din necesarul de fier, pe porție.
Antioxidantul beta-caroten, cel care dă morcovului culoarea portocalie, este absorbit în intestin și transformat în vitamina A în timpul digestiei. Vitamina A face ca morcovul să util pentru vedere și pentru prevenirea îmbătrânirii ochilor.
Exista dovezi copleșitoare care sugerează că aportul crescut de fructe și legume bogate în antioxidanți reduce riscul apariției cancerului și a bolilor cardiovasculare.
A fost demonstrat faptul că mai multe tipuri de carotenoizi alimentari au efecte anti-cancer datorită puterii lor antioxidante în reducerea radicalilor liberi din organism. Un studiu a constatat că riscul dezvoltării cancerului pulmonar la fumatorii care nu consuma morcovi este de trei ori mai mare, comparativ cu cei care consumau morcovi mai mult de o dată pe săptămână. În 2011 a fost publicat un studiu care a constatat că sucul din extract de morcov distruge celulele leucemice și inhibă progresia acestora. Potrivit unui alt studiu realizat de Harvard School of Public Health’s Department of Nutrition, dietele bogate în beta-caroten ar putea juca un rol de protecție împotriva cancerului de prostată în rândul bărbaților tineri.
Atenție! Excesul de vintamina A poate fi toxic pentru om, dar este puțin probabil ca acesta să fie atins doar prin consumul normal (excesul de vitamine are loc, în general, prin supraalimentare). Excesul de caroten poate provoca apariția unei tente portocalii a culorii pielii, dar nu este dăunătoare pentru sănătate.