Customize Consent Preferences

We use cookies to help you navigate efficiently and perform certain functions. You will find detailed information about all cookies under each consent category below.

The cookies that are categorized as "Necessary" are stored on your browser as they are essential for enabling the basic functionalities of the site. ... 

Always Active

Necessary cookies are required to enable the basic features of this site, such as providing secure log-in or adjusting your consent preferences. These cookies do not store any personally identifiable data.

No cookies to display.

Functional cookies help perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collecting feedback, and other third-party features.

No cookies to display.

Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics such as the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.

No cookies to display.

Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.

No cookies to display.

Advertisement cookies are used to provide visitors with customized advertisements based on the pages you visited previously and to analyze the effectiveness of the ad campaigns.

No cookies to display.

Regimul alimentar în bolile ficatului și ale căilor biliare - Ziarul de Maramures

Regimul alimentar în bolile ficatului și ale căilor biliare

În bolile ficatului și ale căilor biliare se recomandă 5-6 mese pe zi reduse cantitativ. Un aspect care trebuie punctat este cel al alimentelor colecistochinetice, adică alimente care declanșează acutizări în special în patologia colecistului – maioneze, tochituri, cafea, ciocolată. În timp, fiecare pacient își identifică propriile alimente colecistochinetice, unii pot consuma salată de roșii, altii nu, unii pot consuma salată de castraveți, alții nu.

În continuare am să sistematizez două aspecte: alimente permise și alimente interzise.

Este permis consumul de lactate (lapte dulce cu o cafea mică dacă este tolerată, iaurt), ceaiuri de plante, siropuri, sucuri de fructe sau legume. Pâinea, albă sau intermediară, va fi consumată veche de o zi sau prăjită. Se preferă supele de zarzavat strecurate sau nestrecurate, cu griș, orez sau paste făinoase, supe pasate de zarzavaturi, borş cu perişoare (fierte separat), supe de fructe (caise, mere). Se va consuma carne slabă, de vacă, viţel, găină, pui, preparată sub formă de rasol simplu sau împănat cu legume, perişoare sau chiftele fierte sau peşte slab, fiert, rasol cu legume. Brânzeturile permise sunt brânză de vaci, caş slab, urdă, telemea desărată.

Aportul de grăsimi se poate realiza cu unt proaspăt şi undelemn neprăjit, adăugate la fiert sau la preparate înăbuşite (50-60g/zi). Ouăle vor fi consumate fie albuş, sub formă de omletă în abur sau sufleuri, fie o jumătate gălbenuş pe zi sub formă de omletă dietetică. Legumele şi zarzavaturile se preferă fierte, soteuri, pireuri, budinci, sufleuri, cartofi copţi, salată de legume crude, sfeclă fiartă, iar fructele sunt permise dulci, crude, coapte, compoturi, fără coji şi sâmburi.

În bolile ficatului și ale căilor biliare sunt permise făinoasele de orice fel.

Sosurile se prepară fără grăsime prăjită, preferând sos alb, de roşii sau de zarzavat.

Dulciurile nu au restricții ca și în cazul diabetului zaharat, și sunt permise prăjituri din aluat uscat (cu brânză de vaci, fructe sau marmeladă, tarte, sufleuri, spumă de gris, cu zeamă de fructe, gelatine de lapte sau fructe, miere, dulceaţă, şerbet, peltea).

Pentru condimentarea alimentelor se pot folosi după gust sare (dacă nu este contraindicată), mărar, pătrunjel, cimbru, ţelină, zeamă şi coji de lămâie.

Alimente interzise: carne grasă de porc, oaie, gâscă, raţă, vânat, conserve de carne, mezeluri, viscere, peşte gras sau sărat sau afumat, conserve de peşte; brânzeturi grase fermentate; ouă în cantitate mare, prăjite sau gălbenuşuri; pâine neagră sau făinoase nerafinate; untură, slănină, seu, grăsime prăjită; legume bogate în celuloză grosolană (ridichi, ceapă, usturoi, varză, leguminoase uscate); alune, nuci, migdale, fructe cu coajă şi sâmburi; dulciuri din aluat dospit, foietaje, prăjituri cu nuci, alune, aluat cu unt, îngheţate; alcool, cafea, cacao, ape minerale clorurosodice; piper, boia iute, muştar, hrean, ceapă, usturoi; supe de carne grasă, ciorbe preparate cu rântaşuri; sosuri cu ceapă prăjită şi rântaş, maioneze.

Lasă un comentariu

error: Conținut protejat !!