Customize Consent Preferences

We use cookies to help you navigate efficiently and perform certain functions. You will find detailed information about all cookies under each consent category below.

The cookies that are categorized as "Necessary" are stored on your browser as they are essential for enabling the basic functionalities of the site. ... 

Always Active

Necessary cookies are required to enable the basic features of this site, such as providing secure log-in or adjusting your consent preferences. These cookies do not store any personally identifiable data.

No cookies to display.

Functional cookies help perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collecting feedback, and other third-party features.

No cookies to display.

Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics such as the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.

No cookies to display.

Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.

No cookies to display.

Advertisement cookies are used to provide visitors with customized advertisements based on the pages you visited previously and to analyze the effectiveness of the ad campaigns.

No cookies to display.

Urzica, plantă de leac și de uz gastronomic - Ziarul de Maramures

Breaking News

Urzica, plantă de leac și de uz gastronomic

Zeama de urzici este cel mai vechi tratament în cazurile de mătreață

Urzica, plantă de leac și de uz gastronomic, utilizată într-o multitudine de rețete este vedeta primăverii. Dacă primăvara vă îndeamnă la o plimbare în aer liber, nu uitați să profitați de ocazie pentru a vă aproviziona și cu o porție de urzici proaspete! Nu aveți timp de drumeții? Nu-i nici o problemă … vin urzicile în piețe, market-uri, pregatite să fie transformate în bunătăți culinare!

Există o tradiție îndelungată ca la sfârșitul iernii urzicile tinere să fie culese pentru mâncare, o sursă importantă de vitamine, după dieta săracă din iarnă. Urzicile au o aromă oarecum asemănătoare cu spanacul și sunt bogate în vitamina A, C, potasiu, mangan și calciu.

Bunătățile culinare ale sezonului urzici sotate, cu ochiuri, plăcintă cu urzici, supă de primăvară cu urzici, se prepară din plante tinere, culese în luna martie. După maturare (după înflorire), planta dezvoltă un tip de particule numite cistolite, care sunt iritante pentru tractul urinar – de accea se consideră că în acest stadiu urzicile nu mai sunt bune pentru consum.

Din timpuri străvechi urzicile sunt folosite ca și remediu natural în ameliorarea simptomelor de artrită. Aceeași compuși chimici, care irită pielea la atingere, pot fi benefici în cazurile celor ce suferă de inflamații ale articulațiilor, tocmai datorită stimulării la nivel neuronal și al activității asupra capilarelor. Urticarea intenționată se făcea cu mănunchiuri de urzici tinere frecate de piele, furnizând un remediu tradițional temporar pentru durerea cauzată de artrită sau reumatism.

Pe de altă parte, urzicile (sub formă de ceaiuri, sau zeamă de frunze zdrobite) au fost prescrise ca leac în tratarea unei game largi de afecțiuni: ale ficatului, ale sistemului urinar și tractului intestinal, ale pielii, sistemului cardio-vascular, în cazuri de hemoragie, gută, reumatism și răceală.

Zeama de urzici a fost cel mai vechi tratament în cazurile de mătreață și, azi se regasește în compoziția unor șamponuri.
În plus, urzicile ajută la menținerea nivelul glicemic în cazurile celor care suferă de diabet.

Lasă un comentariu

error: Conținut protejat !!