De nouă ani în peisagistica sportului de masă Maramureșean - Ziarul de Maramures

De nouă ani în peisagistica sportului de masă Maramureșean

Dacă înainte de 1989, în mai toate fabricile și uzinele din România se practicau în mod constant diverse sporturi de echipă, (sportul de masă fiind considerat la fel de important precum realizarea parametrilor de producție), în ultimele trei decenii, odată cu dispariția multora dintre aceste instituții s-a diminuat și practicarea sportului la nivel de amatori.

Ca o alternativă la actuala economie de piață s-a optat pentru varianta echipelor de old-boys constituite și de cele mai multe ori susținute financiar, logistic și uman, de oameni care de cele mai multe ori au făcut performanță, sau cărora sportul le-a deschis noi orizonturi spre piscurile afirmării profesionale.

Pe același trend s-a înscris și Asociația Sportivă Vital Baia Mare, înființată în urmă cu exact nouă ani pe (14 noiembrie 2012). Pentru că “sportul rege” s-a impus și la nivelul sportului de masă, fiind de departe cea mai îndrăgită ramură de sport practicată în timpul liber, printre puținele documente ale vremii existente încă și aici mă refer la cele câteva dintre fotografiile alb-negru realizate, și păstrate timp de câteva decenii, acestea ne plasează în urmă cu mai bine de cinci decenii, mai exact în anii 1969-1970.

Acum 52 de ani, când actuala Societate Comercială Vital S.A.Baia Mare purta denumirea de Întreprinderea de Gospodărie Comunală Baia Mare, structură înființată în anul 1950, punea bazele primei echipe de fotbal cu jucători legitimați. Echipă care avea să își afle adversari în mai toate întreprinderile din Municipiul Baia Mare și de ce nu chiar din zona Maramureșului Istoric. În atare condiții este bine ca și noi, generația de astăzi, să avem un cult al trecutului, tocmai pentru a ne crea modele de viață inerente reușitei noastre. Cu profundă vibrație pentru toate aceste generații de oameni simpli dar care și-au lăsat amprenta asupra fenomenului sportiv de masă în Maramureș, să amintim doar câteva dintre numele celor care au activat sub stindardul acestei echipe:

În anii 60-70, îi regăsim pe cei doi portari Ștefan Solticzki și Ilie Mihuț (tatăl actualului technician Marcel Mihuț), pe Iosif Kristian, Gavril Fechete, Ludovic Solticzki, Ioan Pintea, Gyozo Mecz, Tiberiu Știrț, Ioan Munca, Dereczey, Paul Lovasz, Ferencz, Iosif Cobîrzan, Alexandru Cobîrzan, Vălenaș, Dumitru Hotea, Liviu Meseșan sau Palencsar. Ulterior apare o a doua tânără și puternică generație de jucători ai anilor 80 din care au făcut parte fostul director general Gasparik Geza, Gheorghe Crișan, Alexandru Nemeș, Valer Chindrea sau Vasile Ardelean.

Desele invitații lansate, i-au determinat pe „vitaliști” începând cu data de 14 noiembrie 2012 să se constituie într-o Asociație Sportivă. În atare condiții, Gasparik Geza (directorul general de la acea vreme) împreună cu Bogdan Bodea liderul de sindicat al Societății Comerciale Vital S.A.Baia Mare au decis să adune în jurul său un nucleu de oameni, cu reale afinități pentru fenomenul sportiv. S-a pornit așadar de la cooptarea fostei glorii a Asociației Sportive Armata Târgu Mureș, Ioan Cristea împreună cu Ștefan Sarca (ca vicepreședinte) și Adrian Andreicuț (trezorier), nucleul fiind întregit ulterior de cei doi tehnicieni Cristian Morocoș respectiv Marcel Mihuț, împreună cu ofițerul de presă Alin Bogdan Boțioc.

Încet și într-un mod cât se poate de chibzuit, s-a trecut și la selecționarea jucătorilor, unii dintre ei foști sportivi de performanță devenind în foarte scurt timp o carte deschisă tuturor celor cu dorință de implicare în sport. Creându-se o emulație și chiar mai mult o familie a jucătorilor veniți cu convingerea de a face mișcare și cei care o bună parte din viață și-au dedicat-o sportului de performanță, făcând furori în lumea rugby-ului sau cea a voleiului familia A.S.Vital Baia Mare a devenit pe zi ce trece o entitate sportivă cu o puternică personalitate.

Există însă și o a treia categorie de oameni, care deși nu sunt în față sunt cu sufletul alături de echipa noastră. Sunt oameni de o înaltă ținută morală și devotați fenomenului sportiv de masă practicat la A.S.Vital Baia Mare iar alături de directorul general ec.Alexandrina Bancoș din pleiada de susținători ai echipei noastre mai fac parte: dr.ing Mircea Mecea (director general adjunct), ec.Loredana Ștef (director economic), respectiv ing.Adrian Biru (director de producție).

Aflându-ne într-un secol a informației, o deosebită atenție s-a acordat și promovării clubului. Astfel s-a decis ca Asociația Sportivă Vital Baia Mare să marșeze pe două fronturi. Mai întâi a apărut un site oficial www.asvitalbm.ro, precum și pagina oficială a clubului pe platforma facebook administrate în tot acest timp de Alin Boțioc, promovarea activității în mass-media locală și cea regională fiind de asemenea prioritară.

Relațiile bune de colaborare dintre ofițerul de presă Alin Boțioc (provenit și el din tagma gazetarilor sportivi) și jurnaliștii de specialitate din Municipiul Baia Mare și chiar din Arealul Transilvan au făcut posibile parteneriate precum cele cu Pro Sport, Radio Cluj, Tl Plus Baia Mare, Sport.ro, Graiul Maramureșului sau Ziarul de Maramureș fiind parafate până la această oră și două colaborări cu cluburi prietene: Fotbal Club Prietenia (cel mai longeviv club de fotbal old-boys din județ) în speță A.C.S.Fotbal Feminin Baia Mare (singura noastră reprezentantă din eșalonul de elită al fotbalului feminin românesc.

Acum la ceas aniversar să spunem doar atât „La Mulți Ani Asociația Sportivă Vital Baia Mare”

Lasă un comentariu

error: Conținut protejat !!