De ce? Pentru că alimentația de post duce la consumul de carbohidrați peste limita admisă, ceea ce va duce la creșterea valorilor glicemiei și imlicit la dezechilibrarea bolii. Motivul pentru care se întâmplă acest fenomen este că în perioada postului este interzis consumul de proteină de origine animală (carne, lapte, brânză, ou) și astfel crește consumul de carbohidrați peste limita admisă unui pacient diabetic.
Un pacient diabetic are voie în medie să consume 180 g de hidrați de carbon pe zi, în perioada postului aceste cantități se dublează dacă nu chiar se triplează. Prima greșeală alimentară pe care o fac cei care postesc este că totul mănâncă cu pâine! … fasole cu pâine, mazăre cu pâine, cartofi cu pâine, orez cu pâine sau și mai grav fructe cu pâine și uneori halva cu pâine. Toate aceste alimente conțin cantități mari de glucide, care cresc glicemia.
A doua greșeală apare din cauza lipsei de proteină animală și a faptului că mâncarea de post nu este corectă din punct de vedere al raportului calitate/ cantitate, deci nu le ține de foame. Din acest motiv apare tendința de a mânca și mai mult decât s-ar mânca în mod normal, cresc porțiile de mâncare cât și frecvența cu care se mănâncă.
Numărul mare de carbohidrați, peste limita indicată, mărirea cantităților meselor dar și a numărului de mese pe zi duce la creșterea glicemiilor și la dezechilibrul diabetului zaharat.
Alimente permise bolnavilor cu diabet zaharat: apa este indicată la discreție, la fel și ceaiurile neîndulcite, pâinea să fie graham sau neagră, pește proaspăt sau afumat, legume (varză albă, varză roșie, conopidă, spanac, broccoli, fasole, dovlecei, bame, sparanghel, ciuperci, ardei grași, urzici, roșii dar și cartofii dulci copți), caș și urdă, griș, fulgi de ovăz, fidea, tăiței, fructe proaspete deoarece conțin puțini carbohidrați, nuci, semințe, tofu.
Alimente interzise bolnavilor cu diabet zaharat: siropul, ceaiurile îndulcite, băuturile carbogazoase, făina, pâinea albă, orezul și pastele sunt alimente prelucrate cu conținut ridicat de carbohidrați, zahărul și produsele care conțin zahăr, biscuiți, ciocolată, prăjituri de la cofetărie, bomboane, halva, înghețată, mierea, fructe uscate, fasole, mazăre, linte, ciuperci, sfeclă și în general legumele uscate deoarece conțin peste 50 % glucide, brânză, smântână, iaurturi grase, struguri, smochine, stafide, castane, pepene verde,